Veelgestelde vragen

 • arrow_drop_down Hoe boek ik een reis?
  U kunt op verschillende manieren een reis boeken. Online, via mail, telefonisch of in een Omnia Travel reiskantoor.
  Online: op de pagina van elke reis vindt u een knop ‘Boek deze reis’. Als u daarop klikt, wordt u vanzelf door het reservatieproces geleid.
  Via mail: u kunt een Davidsfonds Cultuurreis boeken met één simpel mailtje naar cultuurreizen@omniatravel.be. Vermeld wel duidelijk uw contactgegevens en de reis (inclusief data en reisleider) waarvoor u zich wilt inschrijven.
  Telefonisch: op het nummer 016 24 38 38 kunt u van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur een medewerker van Omnia Travel bereiken om uw reis te boeken. 
  In een Omnia Travel reiskantoor: er is een Omnia Travel reiskantoor in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Roeselare. Adressen en openingsuren vindt u hier [https://www.omniatravel.be/nl/reiskantoren/]. 

 • arrow_drop_down Hoe bereid ik mijn reis het beste voor?
  Een degelijke reisvoorbereiding is belangrijk en kan best aangenaam zijn. Daarom nodigt de reisleider u en alle andere deelnemers aan een verre en/of lange reis en de meeste cruises uit op een voorreisvergadering met aansluitend een optioneel middagmaal. U maakt er kennis met uw medereizigers en reisleider, die het programma en de praktische afspraken overloopt en graag eventuele vragen beantwoordt. Of er voor een bepaalde reis een voorreisvergadering is gepland, vindt u terug op de pagina van een reis bij ‘Inbegrepen’. 
 • arrow_drop_down Ik ben niet goed in andere talen. Is de reisleiding volledig Nederlandstalig?
  Alle Davidsfonds Cultuurreizen worden begeleid door Nederlandstalige reisleiders. In het buitenland wordt soms een beroep gedaan op kwaliteitsvolle anderstalige lokale gidsen. In dat geval vat uw reisleider de uitleg in het Nederlands samen, zodat u niets mist.
 • arrow_drop_down Ik hoor niet goed.
  Ik hoor niet zo goed. Zal ik de reisleider goed verstaan?
  In Davidsfonds Cultuurreizen is meestal een audiofoon inbegrepen, zodat u de reisleider goed kunt verstaan ook al staat u niet vlakbij. Soms is een audiofoon echter niet inbegrepen, om logistieke of juridische redenen of omdat het reisconcept de meerwaarde beperkt.
 • arrow_drop_down Welke maaltijden zijn inbegrepen bij een reis?
  U vindt op 2 verschillende manieren terug welke maaltijden zijn inbegrepen in een reis:

  1, Op de pagina van elke reis vindt u bij ‘Inbegrepen’ een lijst met een opsomming van alles wat in de reis is inbegrepen, zoals vluchten, overnachtingen en maaltijden

  2, Op de pagina van elke reis ziet u in het uitgebreide reisprogramma bij elke dagbeschrijving welke maaltijden inbegrepen zijn a.h.v. de ‘O-M-A’-code, die staat voor resp. ‘ontbijt’, ‘middagmaal’ en ‘avondmaal’
 • arrow_drop_down Ik wil graag nog meer informatie dan in de brochure. Is dat mogelijk?
  Ja, absoluut! U kunt natuurlijk even bellen (016 24 38 38), mailen (cultuurreizen@omniatravel.be) of langsgaan in een Omnia Travel reiskantoor.

  Daarnaast bent u welkom op ons jaarlijks Reisevenement, waar u reisleiders ontmoet en infosessies over heel wat reizen kunt bijwonen. Het volgende Reisevenement vindt plaats op zaterdag 16 januari 2021 in het Provinciehuis Vlaams-Brabant in Leuven. 
 • arrow_drop_down Hoe duurzaam reis ik met Davidsfonds Cultuurreizen?
  ‘Reizen is het enige wat geld kost en tegelijk rijker maakt.’ 

  Het is een bekend citaat, maar bij Davidsfonds Cultuurreizen geloven we er rotsvast in. We doen er dan ook alles aan om uw ervaringen zo rijk en aangenaam mogelijk te maken. En die positieve beleving willen we ook doortrekken naar uw bestemming en de bevolking ter plaatse. Daarom zijn wij heel wat samenwerkingen aangegaan die van uw reis een duurzame reis maken. Klik hier voor meer informatie

 • arrow_drop_down Heb ik een visum nodig?
  Ik maak binnenkort een verre reis met Davidsfonds Cultuurreizen. Heb ik een visum nodig?
  Voor de meeste reisbestemmingen in Europa volstaat uw Belgische identiteitskaart, nog geldig gedurende minimum 3 maanden na de voorziene terugkeerdatum. Voor andere landen moet u in het bezit zijn van een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na de aangekondigde terugkeerdatum. Samen met de reservatiebevestiging ontvangt u daarover meer informatie. 
  Voor sommige landen heeft u naast een internationaal paspoort ook een visum nodig. Omnia Travel verzorgt de regelingen rond het bekomen van dat visum. Er zal u wel gevraagd worden enkele (online) formulieren zelf in te vullen. De visumkosten (die soms hoog kunnen oplopen) zijn inbegrepen in de prijs van de reis. Ook daarover ontvangt u op tijd de nodige informatie. 
  De te betalen aanvraag voor een reistoestemming voor de Verenigde Staten (ESTA-procedure, eventueel ook visum), Canada (eTA-procedure) en Australië (ETA-procedure) is altijd ten laste van de individuele deelnemer. De kosten daarvan bedragen momenteel resp. 14 USD (voor een visum gelden andere bedragen), 7 CAD en 20 AUD per persoon. 

 • arrow_drop_down Ik reis alleen. Moet ik sowieso de singletoeslag betalen?

  Ja, tenzij u een kamer wilt en kunt delen met iemand anders die alleen reist. Vermeld bij uw boeking van een singlekamer dat u graag een kamer wilt delen en wij brengen u – indien mogelijk! – in contact met een andere reiziger van hetzelfde geslacht die ook alleen reist. De beslissing om al dan niet een kamer te delen ligt dan bij u allebei. Met een beetje geluk vermijdt u zo de eenpersoonstoeslag, al kunnen we dat helaas niet garanderen.

 • arrow_drop_down Ik ben niet meer zo goed te been. Kan ik mee op reis?

  Iedereen is welkom op een Davidsfonds Cultuurreis, maar door het intense reisschema van elke reis is een goede fysieke conditie belangrijk. Denk aan stadswandelingen, rondleidingen in musea, bezoeken aan monumenten … Bij sommige reizen is er bovendien geen autocar op bepaalde bestemmingen en gebeuren de verplaatsingen te voet en met het openbaar vervoer. Twijfelt u over de haalbaarheid van een bepaalde reis, vraag dan zeker meer informatie bij Omnia Travel.

 • arrow_drop_down Ik zit in een rolstoel. Kan ik mee op reis?

  Wij doen ons best om alle reizen toegankelijk te maken, maar dat is niet altijd mogelijk door een gebrek aan faciliteiten ter plekke. Vraag Omnia Travel daarom altijd vooraf om meer informatie als u in een rolstoel wilt reizen.

 • arrow_drop_down Ik wil een transfer naar en van de luchthaven. Kan ik die reserveren?

  Davidsfonds Cultuurreizen en Omnia Travel organiseren zelf geen luchthavenvervoer. Maar u kunt wel een beroep doen op de taxiservice van onze partner Billo. Via de speciale Davidsfonds pagina op de website van Billo reserveert u eenvoudig uw vervoer naar en van de luchthaven. U kunt kiezen tussen vervoer in een comfortabel minibusje dat u deelt met anderen (niet noodzakelijk andere reizigers van Davidsfonds Cultuurreizen) of in een wagen exclusief voor u. De prijs hangt af van de formule en de afstand en u betaalt op voorhand online. U krijgt alle informatie over deze service bij de bevestiging van uw reservatie.

 • arrow_drop_down Ik wil in de buurt van de vertrekplaats overnachten. Kan dat?
  Wij doen ons uiterste best om het vertrek van uw cultuurreis vanuit de luchthaven van Zaventem niet te vroeg ’s ochtends te plannen. Zo is het gemakkelijk voor u om er met het openbaar vervoer te geraken. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Als u daarom – of om welke reden dan ook – de nacht vooraf graag in Zaventem overnacht, kan dat extra voordelig. U geniet als reiziger van Davidsfonds Cultuurreizen een voorkeurtarief in het hotel Park Inn by Radisson Brussels Airport, inclusief parking onder het hotel. U krijgt alle informatie bij de bevestiging van uw reservatie. 

  NIEUW: Een gelijkaardig voorkeurstarief geldt in Park Inn by Radisson Antwerp Berchem naast het station van Antwerpen-Berchem, dat een alternatieve vertrekplaats is voor sommige reizen. Daar krijgt u met de code ‘Davidsfonds’ 10% korting op de BAR (best available rate) van de dag. U kunt een hotelkamer met korting boeken per telefoon 03 432 77 00 of per mail.

 • arrow_drop_down Welk budget heb ik op reis nodig?

  Tijdens een Davidsfonds Cultuurreis is heel veel inbegrepen. Transport, overnachtingen, maaltijden, toegangsgelden … Op de pagina van elke reis vindt u bij ‘Inbegrepen’ een lijst met een opsomming van alles wat in de reis is inbegrepen. Zo heeft u in tegenstelling tot bij heel wat andere reisorganisatoren ter plekke maar een beperkt budget nodig. Hoeveel dat bedraagt, hangt natuurlijk van uzelf af en het soort restaurants u kiest, het aantal souvenirs dat u koopt 

 • arrow_drop_down Ik heb net een reis geboekt. Wanneer krijg ik alle reisdocumenten?

  Ongeveer 10 dagen voor u vertrekt krijgt u een pakketje met praktische informatie over uw reis in de bus. Van een eventueel reisgidsje of reisbroek krijgt u 1 exemplaar per kamer. 

 • arrow_drop_down Ben ik verzekerd als ik op reis ga met Davidsfonds Cultuurreizen?

  Ja, voor elke Davidsfonds Cultuurreis is een ruime reisverzekering inbegrepen die eigenlijk 3 verzekeringen omvat: een annuleringsverzekering, een reisbijstandsverzekering en een bagageverzekering. De gedetailleerde polisvoorwaarden kunt u opvragen met een mailtje naar

 • arrow_drop_down Ik ga op op reis met een autocar. Waar zijn de opstapplaatsen?

  Davidsfonds Cultuurreizen verzekert u dat het vertrek en de terugkeer van de autocarreis in optimale omstandigheden verlopen. We vermijden structurele files, een te vroeg vertrekuur en de chauffeurs respecteren de rij- en rusttijden. Voor de busreizen is er daarom meestal 1 vertrekplaats en 1 terugkeerplaats die voor iedereen, rekening houdend met het vertrekuur, centraal gelegen en vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. Dat is, behalve uitdrukkelijk anders vermeld, de luchthaven van Zaventem. 

 • arrow_drop_down Ik ga op cruise. Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden?
  Ik ga op cruise met Davidsfonds Cultuurreizen. Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden?
  Ja, helaas wel, maar dat heeft niets met Davidsfonds Cultuurreizen te maken. Door een te lage of te hoge waterstand, ongunstige weersomstandigheden of bepaalde beslissingen van de kapitein kunnen wijzigingen in het programma noodzakelijk zijn. Enkele overnachtingen in een hotel of transfers en bezoeken per autocar behoren op dat moment tot de mogelijkheden. Uiteraard stellen wij alles in het werk om het oorspronkelijke programma zoveel mogelijk te respecteren en dat op een voor u zo comfortabel mogelijke manier. 
 • arrow_drop_down Zijn er reservatiekosten?

  Voor het boeken van een Davidsfonds Cultuurreis betaalt u geen reservatiekosten. 

 • arrow_drop_down Kan ik korting krijgen?
  Ja, en wel tot € 60 per persoon of € 120 per koppel! Het enige dat u daarvoor moet doen is een Davidsfonds Cultuurkaart aanvragen.  

  Meer informatie over de voordelen leest u 
  hier. Meteen een Davidsfonds Cultuurkaart aanvragen kan hier.  
 • arrow_drop_down Wat zijn de reisvoorwaarden van een Davidsfonds Cultuurreis?

  De algemene en bijzondere reisvoorwaarden van een Davidsfonds Cultuurreis en de voorwaarden van de inbegrepen reisverzekering kunt u hier nalezen op de website van Omnia Travel, onze logistieke partner. 

 • arrow_drop_down Hoe kan ik reisleider worden?

  Davidsfonds Cultuurreizen werkt al samen met een groot aantal deskundige, ervaren en gemotiveerde reisleiders. Maar we staan altijd open voor nieuwe (en jonge :-)) gezichten. Stuur een mailtje naar cultuurreizen@davidsfonds.be met een uitgebreide motivatie. Dat betekent dat we willen lezen naar welk land of welke bestemming u graag een reis zou begeleiden, waarom en wat uw ervaring is met die bestemming. Als we interesse hebben, nodigen we u graag uit voor een gesprek.


ZOEK EEN REIS