zoom_out_map chevron_left chevron_right

Oud Molenbeek
arrow_forward23 september 2020 -
arrow_back23 september 2020

assignment_ind Reisleider: Katelijne Hermans Inschrijven is niet meer mogelijk

KATELIJNE HERMANS: “Oude fabrieken en nieuwe street art. Inwoners uit alle hoeken van de wereld. Geprangd tussen een kanaal en een spoorweg. Veel mensen op weinig ruimte. Oud Molenbeek haalt geregeld de krantenkoppen. Vaak met niet zo fraai nieuws, maar de wijk bruist ook van positieve initiatieven. Op wandel door de buurt botst u op moestuintjes en sociale restaurants, kleine coöperatieven, fascinerende musea, propvolle winkels en bloeiende culturele centra.”

 

Afspraak rond 9.00 uur aan het Centraal Station van Brussel. Van hieruit trekt u met de metro naar het centrum van Sint-Jans-Molenbeek waar uw reisleider u onmiddellijk onderdompelt in de geschiedenis van de gemeente.


U neemt een kijkje bij MolenGeek, een van de vele lokale initiatieven in de wijk. In dit bloeiende coworking centrum kunnen jongeren diverse cursussen volgen en bijv. leren programmeren. Sinds 2018 geeft technologiegigant Google financiële hulp aan het project. Jonge lesgevers en cursisten ondersteunen hier de toekomst van de buurt.


Vervolgens wandelt u naar de Sint-Jan-de-Doperkerk, gebouwd in de jaren 30 door de bekende architect Joseph Diongre die ook het Flageygebouw op zijn naam heeft staan. De glasramen van de betonnen kerk zijn indrukwekkend.


U wandelt verder door het oude centrum waar u al snel een gevoel krijgt van de diversiteit van de wijk, met vele godsdiensten, talen en sociale situaties. Zo komt u onder meer langs het Gemeenteplein, de winkelstraten, street art ...


U eet ‘s middags in een ander lokaal initiatief, het restaurant Bel Mundo. Het is een van de ondernemingen van de sociale organisatie Groot Eiland, die verscheidene projecten heeft in de buurt. Bel Mundo probeert een balans te creëren tussen gezond eten en duurzaam ondernemen. De werknemers zijn vooral mensen in opleiding, die wat extra steun nodig hebben. Het restaurant heeft ook zijn eigen moestuin.


In de namiddag gaat u naar La Fonderie, een klein museum waar u meer te weten komt over de industriële geschiedenis van Brussel en Molenbeek, dat in de 19de eeuw ook wel het Belgische Manchester werd genoemd. Een Nederlandstalige gids leidt u door de oude bronsgieterij, waar verschillende machines en gereedschappen tentoongesteld worden. In het café van La Fonderie kunt u nog genieten van een Brussels biertje, alvorens met de metro terug te gaan naar het Centraal Station van Brussel rond 17.00 uur.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 115
  • min. 15, max. 20 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • De toegangsgelden voor vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Katelijne Hermans
  • Nederlands- of Franstalige toelichting door specialisten ter plaatse
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal in lokaal restaurant
  • Tickets voor openbaar vervoer in Brussel. Daarbuiten gebeuren de verplaatsingen te voet.
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Brussel voorzien. U kiest dus zelf of u met het openbaar vervoer of uw eigen auto komt, die u in Brussel betalend kunt parkeren.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left