zoom_out_map chevron_left chevron_right

Brussel - Europese wijk en Art Nouveau
arrow_forward16 oktober 2020 -
arrow_back16 oktober 2020

assignment_ind Reisleider: Katelijne Hermans book Boek nu

KATELIJNE HERMANS: “De Europese wijk in Brussel lijkt soms een immense vergaderzaal, maar de buurt biedt veel meer. Een verzameling van parken, architecturale hoogstandjes en getuigenissen van een koninklijke geschiedenis. Zowel Leopold I als Leopold II hebben hier hun sporen nagelaten, nu te bewonderen in de schaduw van de Europese hoofdkwartieren.”

 

Afspraak om 9.00 uur aan het station Brussel-Luxemburg. 


Op tientallen plekken in Brussel wappert een Europese vlag, maar de hoofdkwartieren van de Europese Unie liggen verzameld in een wijk, tussen het Luxemburgstation en het Schumanplein. Die Leopoldswijk, genaamd naar de eerste Belgische koning, werd uitgetekend in de eerste helft van de 19de eeuw en heeft sindsdien al vele gedaantewisselingen ondergaan.


Onze eerste stop is het Europees Parlement, waar u een rondleiding krijgt en het grote halfrond bezoekt in het Paul-Henri Spaakgebouw, genoemd naar de Belgische socialistische politicus. Aansluitend ontmoet u Rolf Falter, het hoofd van het Bureau van het Europees Parlement in België. Hij geeft u zijn persoonlijke kijk op de wereld van de Europese politiek. 


Vervolgens wandelt u door het nabijgelegen Leopoldpark, waar halfweg de 19de eeuw olifanten en beren te bekijken waren in de Brussels zoo en waar later een kleine ‘Stad van de Wetenschap’ oprees. Verscheidene gebouwen in het park zijn neergezet door art nouveau- en art deco-architecten.


U trekt  verder naar het Schumanplein, het zogezegde hart van Europa met verscheidene belangrijke Europese instellingen. Op het Schumanplein geeft uw reisleider deskundige uitleg over de gebouwen, neergezet door bekende architecten. Leopold I was de ‘vader’ van deze buurt.


Na het middagmaal gaat u naar het Jubelpark, met onder meer het Oosters Paviljoen van de Nationale Tentoonstelling van 1880 dat intussen de Grote Moskee van Brussel is geworden. Vlakbij staan ook het Paviljoen der Menselijke Driften en het Congomonument. Het hele park is toe te schrijven aan Leopold II en zijn (wereld)tentoonstellingen.


Tenslotte komt u terecht in de Wijk van de Squares, gekenmerkt door de prachtige art nouveau, ooit spottend de spaghettistijl genoemd. Onder meer Victor Horta en zijn leerling Gustave Strauven zetten hier art nouveau pareltjes neer.


Vanuit deze buurt brengt uw reisleider u omstreeks 17.00 uur met het openbaar vervoer terug naar het Centraal Station van Brussel.


book Boek nu

Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 115
  • min. 15, max. 20 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • De toegangsgelden voor vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Katelijne Hermans
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal
  • Tickets voor openbaar vervoer in Brussel. Daarbuiten gebeuren de verplaatsingen te voet.
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Brussel voorzien. U kiest dus zelf of u met het openbaar vervoer of uw eigen auto komt, die u in Brussel betalend kunt parkeren.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left