zoom_out_map chevron_left chevron_right

Leuven
arrow_forward7 oktober 2021 -
arrow_back7 oktober 2021

assignment_ind Reisleider: Edward De Maesschalck Inschrijven is niet meer mogelijk

EDWARD DE MAESSCHALCK:  Leuven is een wonderbaarlijke stad, die zo lang gedomineerd werd door de universiteit dat bijna elke steen herinneringen oproept aan voormalige studenten en professoren. Het rijke en soms tumultueuze verleden wordt je met veel liefde en kennis uit de doeken gedaan.”Samenkomst om 9.30 uur aan de trappen van de bibliotheek op het Ladeuzeplein. Dat prachtige gebouw is meteen ook de start van je wandeling door Leuven. Edward De Maesschalck vertelt je graag meer over de geschiedenis van de universiteit en de invloed ervan op de stad. En dat met speciale aandacht voor de talrijke colleges, waarvan er nog heel wat bewaard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Pauscollege, het Heilige Geestcollege, de Valk, het Van Dalecollege, het Vigliuscollege, het Hogenheuvelcollege, het Atrechtcollege, het Iers college, het Drievuldigheidscollege ... De colleges waren voor de universiteit een absolute noodzaak voor het onderhouden van vroomheid en tucht in een campus vol jonge mannen met grote ambities en een overvloed aan testosteron.


In de voormiddag bezoek je de noordzijde van de stad en wandel je o.a. langs het Driutiuscollege, het Villerscollege, het Luxemburgcollege en het Busleyden College. Daarna is het tijd voor de recent gerenoveerde Sint-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog altijd op hun originele plaats bewaard worden. Dieric Bouts was stadsschilder van Leuven en een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven, die in een adem genoemd wordt met Jan Van Eyck en Rogier van der Weyden. Van Bouts bewonder je zijn topwerk Het Laatste avondmaal, van Rogier van der Weyden een prachtige eigentijdse kopie van diens topwerk De Kruisafneming. Maar ook het Triomfkruis van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Vergeet niet dat de meeste kanunniken van Sint-Pieter ook professor waren aan de universiteit, zodat deze kapittelkerk in feite de gebedsplaats was voor de vele duizenden studenten die hier ooit hebben gestudeerd. 


In de namiddag ontdek je de zuidzijde van de stad rond het Hogeschoolplein, de Naamsestraat, de Oude Markt, de Parijsstraat en het Damiaanplein met tal van colleges. Je krijgt een uitgebreide rondleiding in het goed bewaarde Hollands College, waar het rococo interieur je zal laten wegdromen naar de hoogdagen van deze collegestad.  


Einde van deze dag is voorzien rond 17.30 uur.


LEUVEN EN DE UNIVERSITEIT

Vlaanderen telt niet veel plaatsen die meer tot de verbeelding spreken dan deze Bourgondische universiteitsstad. Wat je ook zoekt in een stad, je vindt het in Leuven. Mooi op mensenmaat, maar wel helemaal mee met de tijd. Je wandelt door straten waar ooit Erasmus, Vesalius en Mercator hebben gestapt. Geniet van de bijzondere sfeer van cultuur, kunst, geschiedenis en de nadrukkelijke en creatieve aanwezigheid van de universiteit.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 95
  • min. 15, max. 25 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • INBEGREPEN
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Edward De Maesschalck
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Leuven voorzien. Je kiest dus zelf of je met het openbaar vervoer of de eigen auto komt, die je in Leuven betalend kan parkeren.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left