zoom_out_map chevron_left chevron_right

Leuven
arrow_forward27 september 2020 -
arrow_back27 september 2020

assignment_ind Reisleider: Edward De Maesschalck Inschrijven is niet meer mogelijk

EDWARD DE MAESSCHALCK: Leuven is een wonderbaarlijke stad, die zo lang gedomineerd werd door de universiteit dat bijna elke steen herinneringen oproept aan voormalige studenten en professoren. Het rijke en soms tumultueuze verleden wordt u met veel liefde en kennis uit de doeken gedaan.”


Samenkomst om 9.45 uur aan de trappen van de bibliotheek op het Ladeuzeplein. Dat prachtig gebouw is meteen ook de start van onze wandeling door Leuven. Uw reisleider vertelt u graag meer over de geschiedenis van de universiteit en de invloed ervan op de stad. En dat met speciale aandacht voor de geschiedenis van de talrijke colleges, waarvan er nog heel wat bewaard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Pauscollege, het Heilige Geestcollege, de Valk, het Van Dalecollege, het Vigliuscollege, het Hogenheuvelcollege, het Atrechtcollege, het Iers college, het Drievuldigheidscollege ... De colleges waren voor de universiteit een absolute noodzaak voor het onderhouden van vroomheid en tucht in een campus vol jonge mannen met grote ambities en een overvloed aan testosteron.


In de namiddag bezoekt u de recent gerenoveerde Sint-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. U maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog altijd op hun originele plaats bewaard worden. Dieric Bouts was stadsschilder van Leuven en een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven, die in een adem genoemd wordt met Jan Van Eyck en Rogier van der Weyden. Van Bouts ziet u zijn topwerk Het Laatste avondmaal, van Rogier van der Weyden een prachtige eigentijdse kopie van diens topwerk De Kruisafneming. Maar ook het Triomfkruis van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Vergeet niet dat de meeste kanunniken van Sint-Pieter ook professor waren aan de universiteit, zodat deze kapittelkerk in feite de gebedsplaats was voor de vele duizenden studenten die hier ooit hebben gestudeerd. 


Daarna ontdekt u de noordzijde van de stad en gaat terug op zoek naar tal van Leuvense colleges, zoals het Busleyden College, het Driutiuscollege, het Villerscollege, het Luxemburgcollege, het Malderus College en nog meer verborgen parels in deze stad, die eeuwenlang gedomineerd werd door de universiteit.


Einde van deze dag is voorzien rond 17.30 uur.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 95
  • min. 15, max. 20 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • INBEGREPEN
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Edward De Maesschalck
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Leuven voorzien. U kiest dus zelf of u met het openbaar vervoer of uw eigen auto komt, die u in Leuven betalend kunt parkeren.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left