LUC PONET: ‘De Euregionale 'orgeltrip doorheen het land zonder grens' combineert orgelcultuur met toerisme en stadsbezoeken. Het voormalig prinsbisdom Luik en het Rijnland bieden wat dat betreft een waaier aan mogelijkheden. Vele orgels - vaak opgesteld in mooie, tot de verbeelding sprekende kerken, kloosters of abdijen - maken er deel uit van een rijke, authentieke muzikale ontwikkeling, die evenwel opnieuw moet ontdekt én gepresenteerd worden!’
Jaar na jaar, al sinds 1975, wordt vanuit Tongeren een Euregionale orgelreis georganiseerd. De Euregio Maas-Rijn bevindt zich niet toevallig op de snijlijn tussen de Romaanse en de Germaanse cultuur, in het hart van Europa. Doorheen de eeuwen ontwikkelde zich in die landelijke regio - de grootste steden zijn Maastricht, Aken, Luik, Eupen, Hasselt en Tongeren - immers een specifieke dynamiek: strategisch, economisch, religieus en vooral ook cultureel.
In 2020 staan er deze keer geen spectaculaire grootsteden met monumentale orgels op het programma, maar kleinere juweeltjes: orgels als bijzondere parels in een halssnoer van aaneengeregen dorpen met mooie kerken of abdijen. 5 organisten zullen op evenveel locaties de orgels op hun mooist laten klinken. In Eigenbilzen is dat een pas gerestaureerd Clerinx-orgel. De restauratie van dat orgel gebeurt door La Manufacture d’Orgues Thomas en wordt pas in mei 2020 afgerond. U krijgt dus een primeur! In de Sint-Niklaaskerk van Pelt zijn er het grote Verschuerenorgel en het in 2018 geïnaugureerde koororgel. In de Abdijkerk van Achel hoort u het Frans geïnspireerde concertorgel, in Sittard een bijzonder Kramer-orgel in de kerk van het Apostolisch genootschap en in Lanaken zowel het indrukwekkende Pels-orgel als een nieuw huisorgel, beide in de Sint-Servaaskerk.
Elk jaar zitten er wel enkele bijzonderheden in het programma. Zo wordt u in Pelt verwelkomd door feestelijk beiaardspel, wordt het middagmaal geserveerd in de herberg van de Achelse Kluis (gekend voor de Achelse Trappist) en wordt voor het slotconcert een beroep gedaan op The G Brass Project: 3 Europese top-trompettisten - een Belg, een Pool, een Spanjaard - en 1 organist.
U kunt opstappen in Tongeren om 8.30 uur aan Parking De Motten, P4, aan de Dijk/Kastanjewal (u kunt daar gratis parkeren en de parking ligt op wandelafstand van het station van Tongeren). U rijdt dan samen naar de verschillende stopplaatsen. U krijgt er telkens een passend orgelconcert bij en hebt dan wat vrije tijd om te genieten van de kerken en de omgeving. U eindigt de dag terug in Tongeren.
08.30 uur Vertrek in Tongeren
09.00 uur Orgelrecital in de Sint-Ursulakerk in Eigenbilzen
10.45 uur Orgelrecital op 2 orgels in de Sint-Niklaaskerk van Pelt
12.00 uur Orgelrecital in de Sint-Benedictusabdij, ook wel de Kluis van Achel genoemd
12.45 uur Broodmaaltijd in de Achelse Kluis
15.00 uur Orgelrecital in de kerk van het Apostolisch genootschap in Sittard
16.30 uur Orgelecital op 2 orgels in de Sint-Servaaskerk in Lanaken
18.15 uur Licht avondmaal
20.00 uur Slotconcert in de basiliek van Tongeren met The G Brass Project & Orgel
21.00 uur Vermoedelijk einde van het concert