zoom_out_map chevron_left chevron_right

Brussel vanop de fiets
arrow_forward17 september 2023 -
arrow_back17 september 2023

assignment_ind Reisleider: Kris Clerckx book Boek nu

De derde zondag van september is traditioneel ‘autoloze zondag’ in Brussel. Geen beter moment om onze hoofdstad met de fiets te verkennen. Reisleider Kris Clerckx leidt je door ‘zijn’ Brussel, dat hij kent als zijn broekzak, langs art-nouveauparels tot aan de stadsvernieuwing langs het kanaal


Je komt op eigen kracht naar Brussel waar je om 9.30 uur verzamelt in de buurt van het Centraal Station.


Je fietst naar de Marollen met korte passages aan Les Brigittines, de sociale woonwijk Hellemans, het gerenoveerde Wijnpaleis, het geboortehuis van Marollien Toots Thielemans (in 2022 werd 100 jaar Toots herdacht) en de op Bruegels werk geïnspireerde streetart. Al dan niet met de hulp van de (fiets)lift aan het Justitiepaleis, klim je naar de bovenstad. De anders zo drukke Louizalaan leidt je naar de art-nouveauwijken van Elsene en St.-Gillis met o.a. het Hotel Solvay, het Hortahuis en het Ciamberlani Huis. Je bezoekt het Hotel Hannon (o.v.), waar in 2023 een museum van art nouveau zal worden geopend in samenwerking met het nabijgelegen Horta Museum. 


Verderop hou je nog even halt aan de voormalige abdij Ter Kameren die nu als campus fungeert van de, door Henry Van de Velde opgerichte, kunstschool La Cambre. In de buurt van de Villa Empain, een prachtig art-decogebouw, bereik je het Ter Kamerenbos waar je stopt voor het middagmaal.


In de namiddag doorkruis je Ukkel met passages aan het museum Van Buuren en het gezellige square Coghen. Een volgend oriëntatiepunt wordt Hoogte 100 in Vorst, waarna je afdaalt langs het Dudenpark, het iconische voetbalstadion van Union en Wiels, dat van brouwerij tot kunstencentrum is getransformeerd. 


Nog meer Brusselse transformaties wachten er aan het kanaal. Jarenlang bleven de Brusselaars en bezoekers er liever weg, maar dankzij zowel kleine als grootschalige stadsvernieuwingsinitiatieven lijkt de weg naar een bloeiende toekomst hier helemaal ingezet. In Anderlecht fiets je o.a. langs de Biestebroekkaai, Coop en ‘den Abattoir’. 


Even verderop bereik je Molenbeek met o.a. Recyclart, de toekomstige culturele hotspot Manchester en het MIMA. De finale van de fietstocht door Brussel brengt je op en rond de site van Tour & Taxis met de prachtig gerenoveerde Gare Maritime. Dankzij een nieuwe brug over het kanaal is het centrum van Brussel dichterbij dan ooit en keer je terug naar het vertrekpunt.  

book Boek nu

Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 170
  • min. 15, max. 20 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Kris Clerckx
  • Huur van een elektrische fiets
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal in een lokaal restaurant
  • Annulerings- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Brussel voorzien. Je kiest dus zelf of je met het openbaar vervoer of de eigen auto komt, die je in Brussel betalend kan parkeren

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left