chevron_left

Wie zegt dat lekkere wijn uit het buitenland moet komen? De Belgische wijngeschiedenis gaat meer dan 1.000 jaar terug! De Romeinen brachten de wijnbouw naar onze streken en in de middeleeuwen hadden heel wat kloosters en kasteelheren hun eigen wijndomein. Maar in de loop van de 17de en 18de eeuw verdween die lange traditie en het zou tot de jaren 60 van de 20ste eeuw duren voor er in België opnieuw sprake was van wijnbouw. 


Je komt rond 9.00 uur ‘s morgens samen in de luchthaven van Zaventem en rijdt met een comfortabele autocar naar het glooiende Pajottenland. Daar ligt het wijndomein Dappersveld-Woestijn van de families Geyssens en Dehandschutter. Er wordt hier, verspreid over verschillende percelen in de regio, zo natuurlijk mogelijk gewerkt en handgeplukt met o.a. pinot noir, blanc en gris, chardonnay, riesling … Sinds het najaar van 2020 zijn ook de eerste mousserende wijnen onder de naam BRUUT klaar. En dan is er nog hun unieke Vineuze, een blend van schuimwijn en lambiek, kenmerkend voor de Zennevalei. Een ontdekking waard!


Na het middagmaal rij je van talentvolle nieuwkomer naar vaste waarde en pionier van de Hagelandse wijnproductie, Domein Kluisberg in Bekkevoort. Sinds 1984 maakt de familie Vanlaer op de ijzerhoudende zandsteengrond uitstekende wijnen op basis van o.a. chardonnay, pinot blanc en pinot gris. Je krijgt hier uiteraard ook een rondleiding en proeft enkele wijnen.


Tenslotte eindig je de dag op het Wijnkasteel Vandeurzen in Lubbeek. Hier rijpt, in rust en groen op de domeinen van het neoclassicistische Kasteel van Linden, misschien wel de meest exotische mix druivenrassen in België. Wijnmaker Daniël Medarts gaat er aan de slag met albarino, gruner veltliner en tempranillo. Een hele uitdaging met een verbluffend goed product als resultaat! Je krijgt een rondleiding in de wijngaard en proeft tijdens een degustatie van enkele wijnen, vergezeld van een aperitiefhapje. 


Daarna keer je met de autocar terug naar Zaventem, waar je aankomt rond 19.30 uur.


ZOEK EEN REIS