chevron_left

KATELIJNE HERMANS: “Oude fabrieken en nieuwe street art. Inwoners uit alle hoeken van de wereld. Geprangd tussen een kanaal en een spoorweg. Veel mensen op weinig ruimte. Oud Molenbeek haalt geregeld de krantenkoppen. Vaak met niet zo fraai nieuws, maar de wijk bruist ook van positieve initiatieven. Op wandel door de buurt bots je op moestuintjes en sociale restaurants, kleine coöperatieven, fascinerende musea, propvolle winkels en bloeiende culturele centra.”


Afspraak om 9.00 uur aan het Centraal Station van Brussel. Van hieruit trek je met de metro naar het centrum van Sint-Jans-Molenbeek waar Katelijne Hermans je onmiddellijk onderdompelt in de geschiedenis van de gemeente.


Je neemt een kijkje bij MolenGeek, een van de vele lokale initiatieven in de wijk. In dit bloeiende coworking centrum kunnen jongeren diverse cursussen volgen en bijv. leren programmeren. Jonge lesgevers en cursisten ondersteunen hier de toekomst van de buurt. 


Vervolgens wandel je naar de Sint-Jan-de-Doperkerk, gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw door de bekende architect Joseph Diongre, die ook het Flageygebouw op zijn naam heeft staan. De glasramen van de betonnen kerk zijn indrukwekkend.


Je wandelt verder door het oude centrum waar je al snel een gevoel krijgt van de diversiteit van de wijk, met vele godsdiensten, talen en sociale situaties. Zo kom je onder meer langs het Gemeenteplein, de winkelstraten, street art … Even slenteren over de wekelijkse zondagsmarkt kan uiteraard niet ontbreken.


Je eet s middags in een ander lokaal initiatief, het restaurant Bel Mundo. Het is een van de ondernemingen van de sociale organisatie Groot Eiland, die verscheidene projecten heeft in de buurt. Bel Mundo probeert een balans te creëren tussen gezond eten en duurzaam ondernemen. De werknemers zijn vooral mensen in opleiding, die wat extra steun nodig hebben. Het restaurant heeft ook zijn eigen moestuin.


In de namiddag ga je naar La Fonderie, een klein museum waar je meer te weten komt over de industriële geschiedenis van Brussel en Molenbeek, dat in de 19de eeuw ook wel het Belgische Manchester werd genoemd. Een Nederlandstalige gids leidt je door de oude bronsgieterij, waar verschillende machines en gereedschappen tentoongesteld worden. In het café van La Fonderie kan je nog genieten van een Brussels biertje. Rond 17.00 uur keer je met de metro terug naar het Centraal Station van Brussel.


 


ZOEK EEN REIS