chevron_left

Wie Leuven zegt, noemt in een adem ook de universiteit en haar talrijke colleges. Historicus Edward De Maesschalck neemt je mee in het rijke en soms tumultueuze verleden van de stad.Je komt samen om 9.30 uur aan de trappen van de universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. Dat prachtige gebouw is meteen ook de start van je wandeling door Leuven. De reisleider vertelt je meer over de geschiedenis van de universiteit en de invloed ervan op de stad. Je ontdekt de noordzijde van de stad en tal van Leuvense colleges, zoals het Busleyden College, het Driutiuscollege, het Villerscollege, het Luxemburgcollege, het Malderus College en nog meer verborgen parels.


Je brengt een bezoek aan de gerenoveerde St.-Pieterskerk met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog altijd op hun originele plaats bewaard worden. Dirk Bouts was stadsschilder van Leuven en een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven, die in een adem genoemd wordt met Jan Van Eyck en Rogier van der Weyden. Van Bouts zie je zijn topwerk Het Laatste avondmaal, van Rogier van der Weyden een prachtige eigentijdse kopie van diens topwerk De Kruisafneming. Maar ook het Triomfkruis van Jan Borman, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' zijn deel van de totaalervaring. Vergeet niet dat de meeste kanunniken van Sint-Pieter ook professor waren aan de universiteit, zodat deze kapittelkerk in feite de gebedsplaats was voor de vele duizenden studenten die hier ooit hebben gestudeerd. 


Na het middagmaal duik je opnieuw in de geschiedenis van de colleges, waarvan er nog heel wat bewaard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Pauscollege, het Heilige Geestcollege, de Valk, het Van Dalecollege, het Vigliuscollege, het Hogenheuvelcollege, het Atrechtcollege, het Iers college (bezoek o.v.), het Hollands College (incl. begeleid bezoek) en het Drievuldigheidscollege. De colleges waren voor de universiteit een absolute noodzaak om vroomheid en tucht te behouden in een campus vol jonge mannen met grote ambities en een overvloed aan testosteron. Het einde van de dag is voorzien rond 17.30 uur.

ZOEK EEN REIS