chevron_left

Mechelen was ooit het middelpunt van de Nederlanden. Landvoogdes Margaretha van Oostenrijk had er haar hof, waar ook Keizer Karel opgroeide. Edward De Maesschalck, historicus en auteur, neemt je mee langs de overdaad aan prachtige, oude gebouwen.


DAGPROGRAMMA

Je komt op eigen kracht naar Mechelen. Daar ontmoet je de groep en reisleider Edward De Maesschalck op de Grote Markt om 9.30 uur. Er wordt meteen gestart met een eerste verkenning van de oude ‘Heerlijkheid’ Mechelen. Die groeide uit van middeleeuws bedevaartsoord rond de relieken van de Heilige Rumoldus, tot de standplaats van de Grote Raad van Mechelen (het hoogste rechtscollege in de Bourgondische Nederlanden). Hier groeide Keizer Karel op aan het hof van zijn tante Margaretha van Oostenrijk, die daarna als regentes voor haar neef de Nederlanden beheerde.


Na het inbegrepen middagmaal loodst jouw reisleider je verder door de Mechelse binnenstad. Je komt voorbij het huidige en de twee voormalige historische stadhuizen, de paleizen van o.m. Margaretha van Oostenrijk en Margaretha van York, de barokke St.-Pieter-en-Pauluskerk, de recent gerestaureerde St.-Janskerk met een triptiek van Rubens, de refugie van de Abdij van Tongerlo (nu de Manufactuur De Wit), het begijnhof en het Aartsbisschoppelijk Paleis.


Daarna wandel je langs de kunstsite van de Minderbroederskerk en de IJzerenleen naar de Dijle, met de Lamotsite en enkele van de mooiste historische stadsgevels. Je besluit de namiddag met een aangename boottocht op de Dijle zodat je de pracht van Mechelen ook vanop het water kan bewonderen. Daarna eindigt deze cultuurdag rond 17.30 uur.Reisleider Edward De Maesschalck is ook docent bij Davidsfonds Academie. Meteen een goede kans om je reisleider te leren kennen! Ontdek hier alle cursussen


ZOEK EEN REIS