Onze reisleiders, onze troef
Door corona zijn heel wat reisleiders 'technisch werkloos', toch als het op het begeleiden van reizen aankomt. Maar de meeste onder hen doen meer dan reizen leiden alleen. Zo zijn heel wat van onze reisleiders ook succesvolle auteurs. Omdat we hen ook graag op dat vlak steunen, zetten we hieronder enkele van hun recent verschenen publicaties op een rijtje. Misschien vind u wel dé ideale boekentip om bij weg te dromen in uw favoriete zetel of in uw tuin.
Gido Van Imschoot - Ontdek Piemonte
Piemonte betekent letterlijk ‘voet van de bergen’. Dat verwijst naar de gigantische strook Alpen die een derde van het grondgebied innemen. Het gebergte, met pieken tot boven 4.000 meter zorgt voor een bijzonder microklimaat waarvan fauna en flora volop genieten. In het zuiden vormen de Piemontese Alpen een fraai samengaan met de Alpes Maritimes van het Parc National du Mercantour met als hoogste top de Mon Viso, terwijl in het noordwesten van Piemonte de pieken van de Monta Rosa en de Gran Paradiso het landschap domineren. Overal waar je zich bevindt in Piemonte zijn de bergen aanwezig. Ze zijn als het ware een belangrijk referentiepunt en een indrukwekkende skyline.
Gido Van Imschoot heeft zijn hart verloren aan dit gebied. Jaarlijks geniet hij minstens één keer van de legendarische Piemontese gastvrijheid waarin lekkere gastronomie en heerlijke wijnen centraal staan. Intussen heeft hij alle uithoeken van Piemonte bezocht en overal bijzondere mensen ontmoet die trots zijn op hun regio en die hij graag een plaats geeft in zijn boek.
Hans Ausloos - Geweld - God - Bijbel
Geweld en religie lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Bijbel, het ‘Heilige boek’ waarop joden en christenen zich baseren, schuwt geweld geenszins. Zowel God als mens worden er vaak gewelddadig en wraakzuchtig in gepresenteerd. In dit boek geeft Hans Ausloos een boeiend beeld van het Bijbelse geweld. Bovenal reikt hij leessleutels aan om het geweld in de Bijbel op een genuanceerde en verantwoorde wijze te duiden.
Louis Beyens - The future polar bear The Impact of the Vanishing Sea Ice on an Arctic Ecosystem
Samen met uniek fotomateriaal bespreken de auteurs van dit boek het proces en de impact van de klimaatopwarming in de Arctische regio. De ijsbeer staat symbool voor dit unieke ecosysteem.
Luc Verhuyck - Napoli, Anekdotische reisgids voor Napels en omstreken
Napoli is een gids voor reizigers die de stad op een andere manier willen leren kennen. Die op zoek zijn naar meer dan feiten, cijfers, afmetingen, schilders, beeldhouwers en architecten – al zijn die voor de volledigheid wel opgenomen. Een stad komt pas echt tot leven door de talloze stadslegenden en volksverhalen, de leuke weetjes die verbazen en verrassen. Laat je daardoor meeslepen en geniet van het moment. In Napels of thuis.
Mia Doornaert - Tegendraads
Het boek bevat een inleidend essay over 'Europa na corona', en een se
Peter Verlinden - Zwarte trots, witte schaamte?
60 jaar na het einde van de kolonisering van Congo woedt heviger dan ooit de polemiek over de koloniale en pre-koloniale erfenis. Moeten ‘de witten’ zich collectief schamen over dat koloniale verleden en zich verontschuldigen tegenover de Congolezen van vandaag? Kunnen de standbeelden van Leopold II maar beter uit het Belgisch straatbeeld verdwijnen? Of moet er helemaal niets veranderen? Soortgelijke polemieken over de raciale verhoudingen en het koloniale verleden woeden in West-Europa, zelfs in de Verenigde Staten. De jonge Afrikaanse diaspora neemt daarbij het voortouw en voert een soms bitse strijd ‘tegen de witte man’. In dit polemisch essay schrijft Peter Verlinden over de koloniale erfenis en het samenleven vandaag, over de witte frustraties en de zwarte woede. Witte man Peter Verlinden is auteur, docent, voormalig VRT-journalist en volgt deze discussies al 30 jaar.
Stefan Blommaert - De eeuw van Xi
Hoe moeten we reageren op de toenemende invloed van China? In De eeuw van Xi vertelt Stefan Blommaert op meeslepende wijze de verhalen die we nodig hebben om beter te begrijpen wat er met China aan de hand is. Wij in het Westen bekijken China vaak scheef: communisten die kapitalisten willen zijn en het niet zo nauw nemen met mensenrechten. De Chinese leiders halen hun neus op voor de kritiek. China is vastberaden om weer aan te knopen bij de grandeur die het in de loop van zijn lange geschiedenis verwierf. De toekomstvisie van China gaat veel verder dan het verkopen van hightech. Het land wil een militaire grootmacht worden, en een koploper in de ruimte. Het wil zijn politieke en culturele invloed wereldwijd doen gelden. Last but not least is er de Nieuwe Zijderoute, het stokpaardje van president Xi Jinping, waarmee hij in Azië, Europa en Afrika grootse infrastructuurwerken financiert en uitvoert.
Steven De Foer - Amerikanen (Het had zo mooi kunnen zijn)
Het boek gaat dieper en breder dan louter de huidige politieke situatie, maar wint niettemin wel extra aan belang en relevantie in dit verkiezingsjaar. Maar hoe belangrijk 3 november ook wordt, zoals het boek uitlegt, is Donald Trump ook alleen maar een symptoom van dieper liggende problemen, die sowieso nog moeten worden aangepakt – ook als het president Joe Biden wordt.
Steven De Foer is er van overtuigd dat dit boek een blijvertje wordt voor wie de VS en de Amerikanen wil doorgronden.