Traditiegetrouw verzamelen orgelliefhebbers op de eerste dinsdag van juli voor een dagreis naar de Euregio en zijn interessante orgels. Ook voor 2023 staan weer enkele bijzondere orgels op het programma. Verwacht je aan veel gezelligheid en privérecitals door organist Luc Ponet.
2023 is voor Tongeren een Kroningsjaar! De zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, van 2 tot 9 juli, maken het helaas onmogelijk om deze keer vanuit Tongeren te vertrekken en om er het slotconcert te organiseren. Sint-Truiden is als startplaats een voortreffelijk alternatief.
In de Sint-Jacobuskerk van Schurhoven, vlakbij het begijnhof en het stadscentrum, werkt Orgelbouw Verschueren (NL) momenteel aan de reconstructie van één van de oudste orgels van het prinsbisdom Luik. Hiermee beschikt Sint-Truiden, naast het Ancion-orgel in de begijnhofkerk, over een tweede 17de-eeuws orgel. Dit maakt van deze stad meteen het epicentrum van de vroegste orgels in de lage landen.
Als tweede instrument van de dag hoor en zie je het orgel in de kerk van Brustem, slechts enkele kilometers verderop. Dit is een instrument van de zogenaamde ‘Belgische’ Verschueren, uit Tongeren. Het werd in 1975 gebouwd voor de Minderbroederskerk in Sint-Truiden, waar het voortreffelijk dienst deed tot deze kerk enkele jaren geleden aan de eredienst werd onttrokken. Orgelbouwer Jos Moors plaatste dit orgel recent in de parochiekerk van Brustem, waar het vooraan naast het altaar een prominente plaats kreeg.
In de sfeervolle Sint-Annakerk van Aldeneik (Maaseik) staat een bijzonder koororgel van orgelbouwer Jos Moors. Het zeven registers tellend verplaatsbaar kistorgel, gebouwd in 2001 en met een kleine toren voor de grotere pijpen, functioneert voortreffelijk als begeleidings- en concertinstrument. In de pittoreske omgeving bevinden zich een wijndomein en een hotel-restaurant.
Tijdens de namiddag krijgt het nieuwe Scholz-orgel in de Sint-Lambertuskerk in Erkelenz (D) de volle aandacht. Het betreft dan ook een bijzonder meesterwerk, pas in de zomer van 2022 in gebruik genomen. Ongetwijfeld wordt een bezoek aan dit hedendaags pijporgel met vier manualen, pedaal en 55 registers een hoogtepunt.
Een letterlijk orgelpunt wordt het slotconcert in de prachtig gerestaureerde Sint-Odulphuskerk in Borgloon, waar tegen het voorjaar van 2023 de restauratie/reconstructie van het Clerinxorgel rond zal zijn. Orgelbouw Verschueren is daarmee uiteraard niet aan haar proefstuk toe. De realisatie van het nieuwe doksaal en het terugplaatsen van het orgel is zonder enige twijfel de kroon op het werk van de jarenlange werkzaamheden in de kerk. Niet voor niets werd Borgloon met de Sint-Odulphuskerk uitgeroepen tot één van de drie laureaten van de onroerenderfgoedprijs 2022.