chevron_left

Deze reis is een coproductie van Davidsfonds Cultuurreizen en De vrienden van het Le Picard-orgel (Tongeren).

Na een  onderbreking om voor de hand liggende redenen in 2020 en 2021, staat er in 2022 weer een Euregionale Orgeltrip in ‘het land zonder grens’ op de kalender!


De Euregio Maas-Rijn bevindt zich niet toevallig op de snijlijn tussen de Romaanse en de Germaanse cultuur, in het hart van Europa. Met Tongeren - de ‘eerste stad van het land’ - als epicentrum van een cultuur-toeristische daguitstap, ontdekken we bijzondere orgels in kleine, sympathieke dorpskerken, in recentere gebedshuizen en in monumentale centrumkerken met een rijke geschiedenis. 


Vier organisten – Jo Canten, Arno Kerkhof, Stefan Emanuel Knauer, Luc Ponet – zullen de orgels op hun mooist laten klinken: in Eigenbilzen het pas gerestaureerde Clerinx-orgel, in Lanaken een nieuw Nagels-huisorgel in Italiaanse stijl dat voor de gelegenheid opgesteld staat in de Sint-Servaaskerk, in Sittard een bijzonder Kramer-orgel in de kerk van het Apostolisch genootschap en in Erkelenz het gloednieuwe Scholz-orgel in de Lambertuskerk. Voor het slotconcert in Tongeren wordt een beroep gedaan op The G Brass Project, met een exclusief programma voor drie trompetten en orgel (Manu Mellaerts, Jose Chafer Mompo, Slawek Cichor en Luc Ponet).  


Opstappen kan enkel in Tongeren, aan Parking De Motten (P4), aan de Dijk/Kastanjewal. Je kan daar gratis parkeren. Deze parking ligt bovendien op wandelafstand van het station van Tongeren. Het vertrek – met koffie en croissant – is om 8.30 uur. Vanzelfsprekend wordt gezorgd voor een heerlijk middagmaal en een gezellig avondmaal. In Erkelenz voorzien we voldoende tijd voor een rustpauze, een kleine wandeling in de stad of gewoon ‘een terrasje’.


DAGPROGRAMMA


08.30 uur Vertrek in Tongeren

09.00 uur Orgelrecital in de Sint-Ursulakerk in Eigenbilzen

10.30 uur Orgelrecital in de Sint-Servaaskerk in Lanaken 

12.00 uur Orgelrecital in de kerk van het Apostolisch genootschap in Sittard

12.45 uur Middagmaal

15.00 uur Orgelrecital in de Lambertuskerk in Erkelenz

18.30 uur Licht avondmaal

20.00 uur Slotconcert in de basiliek van Tongeren 

21.15 uur Einde van het concertZOEK EEN REIS