chevron_left

Op zoek naar verborgen schatten in Noord-Toscane met Joris Bogaert


Joris in het kort

In 2019 had ik voor het eerst contact met Johan Smeuninx, oud-directeur van Davidsfonds Cultuurreizen. Als historicus en wandelgids neem ik reizigers graag mee naar dorpjes, tuinen en nationale parken. Ik hou niet zo van het massatoerisme, dus kies ik bewust voor de minder standaard-bestemmingen. Ik begeleidde voor Davidsfonds al wandelreizen naar Elba en de Etruskische Riviera en op de Francigena, de voornaamste Italiaanse pelgrimsroute. Een mooi evenwicht tussen wandelen en ontdekken van cultuur van een streek, dat vind ik heel belangrijk.

 

Verborgen schatten in Noord-Toscane

Dit jaar begeleid ik de wandelreis naar Noord-Toscane. Ik wijs je de weg naar de mooiste verborgen schatten verspreid over het Noord-Toscaanse landschap. Langs kronkelende wandelwegen kom je langs middeleeuwse dorpjes, tuinen en villa’s in renaissance-stijl. Daarnaast ontdek je meer en geniet je van de typische streekproducten zoals verse pasta’s, wijn en olijfolie.

 

Italië van binnen en van buiten

Ik studeerde af in Geschiedenis in Gent en werkte eerst als vertaler Italiaans Nederlands in Pisa. Het vele bureauwerk was niets voor mij. Ik koos al snel voor een gids-opleiding. Na 25 jaar beschouw ik mezelf als een echte ‘local’. Ik ben hier ook leraar Italiaans voor Nederlandstaligen, leraar Nederlands voor Italianen en docent geschiedenis. Wil je Italië (of elk ander land) écht leren kennen? Dan is het belangrijk om buiten te komen en op verkenning te gaan. Na deze reis ken je dit deel van Noord-Toscane van binnen en van buiten.

 Levensdoel

Ik wil heel graag een culturele brug slaan tussen de twee werelden Italië en Vlaanderen. Als docent Italiaans, Nederlands en geschiedenis wil ik stereotypen uit de wereld helpen. Daarnaast ben ik een expert op vlak van Italië, da’s mijn vakgebied.

 

Een echte wandelreis

Elke dag staat er een wandeling op het programma. In vergelijking met de wandelreis naar Compostella zijn de afstanden die gestapt worden een pak kleiner, we doen zeker geen 20-25 km per dag. Meestal wandelen we zo’n 10 kilometer per dag, al zegt dit aantal niet alles. Technisch gezien maken we geen moeilijke wandelingen, maar je hebt wel goed ingelopen wandelschoenen en voldoende wandelervaring nodig om van deze 8 wandeldagen te genieten.

 

Themawandelingen

Elke wandeling kadert binnen thema’s typisch voor deze streek. Ik toon je cultureel Toscane en vertel je alles over het ‘witte goud’. Een bergwandeling naar het hart van de marmerstreek kan niet ontbreken: het is een aangrijpend hoofdstuk in de geschiedenis van Toscane. Uiteraard ontdek je de geheimen van de Italiaanse keuken met zijn ‘groene goud’ en ‘gele goud’: we bezoeken een olijfboer en smullen van de heerlijke pasta’s.

 

Favoriete plekken

Als natuurgids voer ik je heel graag mee naar het ‘Versailles van Noord-Toscane’: het landgoed Villa Reale di Marlia met zijn prachtige tuinen ligt in de buurt van Lucca en is nog vrij onbekend. Het is absoluut de moeite waard.

Ook het marmergebied wil ik je zeker laten zien waarbij ik je het verhaal vertel dat achter deze plek schuilt.

 

 Lekkerste keuken

Er bestaat niets lekkerder dan een heerlijke lokale pasta met specialiteiten, ongeacht of dit vlees, vis of vegetarisch is. Elke streek in Italië heeft zijn eigen pasta, te vergelijken met ‘elk Belgisch dorp zijn bier’. Hier heb ik heerlijk gegeten: Hosteria del Borgo in Bientina en in de omgeving van Lucca: Cucina dello Scompiglio.

 

 

Ben je nieuwsgierig? Wil je meer weten over deze reis? 

Neem hier dan zeker een kijkje en ontdek deze mooie wandelreis!

Bekijk hier ook de presentatie die Joris maakte voor het reisevenement van Davidsfonds Cultuurreizen in februari 2024. 

 

Voor praktische vragen en boekingen kan je terecht bij onze collega's van Omnia Travel

via mail cultuurreizen@omniatravel.be of via telefoon 016/24.38.38

 

Belangrijk: extra informatie over de wandelingen:

Om je meer een idee te geven over het niveau van de wandelingen geven we je graag de afstanden en hoogteverschillen die worden afgelegd op de respectievelijke wandelingen. 

Wandeldag 1: 6,5 km met hoogteverschil +/- 120 m

Wandeldag 2: 10 km met hoogteverschil+/- 320 m

Wandeldag 3: 8 km met hoogteverschil+/- 200 m

Wandeldag 4: 6 km met hoogteverschil+/- 400 m

Wandeldag 5: 6,5 km met hoogteverschil +/- 160 m

Wandeldag 6: 8,5 km met hoogteverschil +/- 230m

Wandeldag 7: 4 km met hoogteverschil+/- 100 m plus tuinwandeling (plat)

Wandeldag 8: 9 km met hoogteverschil +/- 85 m

 

 

 

ZOEK EEN REIS