chevron_left

De Matthäus-Passion van Bach: volgens velen het bekendste en mooiste klassieke werk dat ooit gecomponeerd werd. Over de uitvoering in ‘kleine bezetting’ van de Johannespassie door La Petite Bande en Sigiswald Kuijken schreef Trouw destijds: ‘Al meteen in het openingskoor opende zich bij Kuijken een wereld van nuances. Alle melodieën, alle fraseringen, alle versieringen en alle wringende harmonieën waren opeens kraakhelder waarneembaar'. Deze rake typeringen gelden evenzeer voor deze intieme uitvoering van de Mattheuspassie.


La Petite Bande en Sigiswald Kuijken brengen het werk op authentieke instrumenten. In 2022 bestaat La Petite Bande, een toonaangevend barokensemble, 50 jaar. Kuijken behoort tot de 'oervaders' van de oude muziek. Door onderzoek ontdekte hij dat Bach de passies in kleine bezetting uitvoerde: het resultaat is transparant, emotioneel en intiem.


Op de heenreis zorgt reisleider Yves Senden voor een deskundige inleiding van de Mattheuspassie van Bach. Hij situeert het werk binnen de muziekgeschiedenis en het oeuvre van de componist en besteedt aandacht aan de symboliek, instrumentatie, retoriek …DAGPROGRAMMA

Om 9.00 uur vertrek je met de autocar van de luchthaven van Zaventem (of om 9.45 uur aan het station van Berchem) naar Amsterdam. Bij aankomst rond 12.00 uur geniet je van een middagmaal in restaurant Lier van het Concertgebouw. Rond 14.00 uur krijg je de beste plaatsen toegewezen voor de uitvoering van de Mattheuspassie. Het einde van het concert is voorzien rond 17.15 uur. Dan volgt de terugreis naar Berchem waar je rond 20.00 uur aankomt en de luchthaven van Zaventem (aankomst rond 20.45 uur).


ZOEK EEN REIS