zoom_out_map chevron_left chevron_right

Brussel: het Belgische koloniale verleden
arrow_forward1 juni 2024 -
arrow_back1 juni 2024

assignment_ind Reisleider: Peter Verlinden book Boek nu

Het koloniale verleden van ons land en de figuur van koning Leopold II leveren meer dan genoeg gespreksstof voor een boeiende daguitstap in onze hoofdstad en Tervuren.


Vanuit de luchthaven van Zaventem rij je om 9.00 uur in een comfortabele autocar naar Tervuren voor een bezoek aan het Afrika Museum.


Koning Leopold II, Tervuren en Congo zijn drie begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het ontstaan van het Afrika Museum gaat terug tot de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1897. Toen werd op vraag van Koning Leopold II in Tervuren een Koloniale afdeling georganiseerd om de Belgische bevolking en investeerders te overtuigen van zijn project in Kongo-Vrijstaat. Deze afdeling werd ondergebracht in het speciaal voor de gelegenheid gebouwde Koloniënpaleis. In 1898 werd de tijdelijke tentoonstelling omgevormd tot het eerste permanente museum in het teken van Kongo-Vrijstaat. Door de vlugge aangroei van de collecties, barstte het Koloniënpaleis echter al snel uit zijn voegen. Leopold II bouwde daarop het huidige museumgebouw. Na een grondige renovatie van zowel het gebouw als de permanente tentoonstelling, opende in 2018 het vernieuwde Afrika Museum zijn deuren. Samen met een museumgids en Peter Verlinden maak je kennis met de koloniale geschiedenis en krijg je een beeld van het hedendaagse leven in het gedekoloniseerde Afrika.


Na een licht middagmaal maak je een korte wandeling in het prachtige park met een minder mooie geschiedenis. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 werden in het park drie omheinde dorpen gebouwd waar 267 Congolezen werden tentoongesteld. Zo kon de Belgische bevolking zien hoe de Congolezen in hun thuisland leefden. In een vierde dorp werd getoond hoe een Belgische pater jonge Congolezen opvoedde en beschaving bijbracht. Zeven Congolezen overleefden de kille zomer niet. Je bezoekt hun graven naast de parochiekerk Sint-Jan Evangelist.


Daarna rij je door naar Brussel. De hoofdstad is doordrongen van monumenten en parken die de koning met geld uit ‘zijn’ Kongo-Vrijstaat financierde. Met de bus rij je langs enkele van deze monumenten, waarna je stopt aan de triomfboog van het Jubelpark. Vanuit het Jubelpark wandel je te voet naar Matonge, de Afrikaanse wijk van Brussel. In Matonge verken je de Afrikaanse winkels, kapperszaken en andere stukjes Afrika-in-België.


Na de wandeling schuif je je voeten onder tafel in een restaurant en bespreek je, onder het genot van een heerlijke maaltijd, de opgedane indrukken van de dag. Je bent rond  21.00 uur terug in Zaventem. 


book Boek nu

Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

  • arrow_drop_down Prijzen
    • REISSOM PER PERS.
    • € 225
    • min. 15, max. 25 deelnemers
  • arrow_drop_down Inbegrepen
    • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
    • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Peter Verlinden
    • Nederlandstalige lokale gids in het Afrika Museum
    • Het boek Zwarte trots, witte schaamte van Peter Verlinden (1 exemplaar per adres)
    • Gebruik van de audiofoon
    • Licht middagmaal en uitgebreid avondmaal in lokale restaurants
    • Vervoer in een comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem
    • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left