zoom_out_map chevron_left chevron_right

Brussel - de Europese wijk & Art Nouveau
arrow_forward28 september 2021 -
arrow_back28 september 2021

assignment_ind Reisleider: Katelijne Hermans Inschrijven is niet meer mogelijk

KATELIJNE HERMANS:  “De Europese wijk in Brussel lijkt soms een immense vergaderzaal, maar de buurt biedt veel meer. Een verzameling van parken, architecturale hoogstandjes en getuigenissen van een koninklijke geschiedenis. Zowel Leopold I als Leopold II hebben hier hun sporen nagelaten, nu te bewonderen in de schaduw van de Europese hoofdkwartieren.”

 

Afspraak om 9.00 uur aan het station Brussel-Luxemburg. 


Op tientallen plekken in Brussel wappert een Europese vlag, maar de hoofdkwartieren van de Europese Unie liggen verzameld in een wijk, tussen het Luxemburgstation en het Schumanplein. Die Leopoldswijk, genaamd naar de eerste Belgische koning, werd uitgetekend in de eerste helft van de 19de eeuw en heeft sindsdien al vele gedaantewisselingen ondergaan.


De eerste stop is het Europees Parlement, waar je een rondleiding krijgt en het grote halfrond bezoekt in het Paul-Henri Spaakgebouw, genoemd naar de Belgische socialistische politicus. Aansluitend ontmoet je Rolf Falter, het hoofd van het Bureau van het Europees Parlement in België. Hij geeft je zijn persoonlijke kijk op de wereld van de Europese politiek. 


Vervolgens wandel je door het nabijgelegen Leopoldpark, waar halfweg de 19de eeuw olifanten en beren te bewonderen waren in de Brusselse zoo en waar later een kleine ‘Stad van de Wetenschap’ oprees. Verscheidene gebouwen in het park zijn neergezet door art nouveau- en art deco-architecten.


Je trekt verder naar het Schumanplein, het zogezegde hart van Europa met verscheidene belangrijke Europese instellingen. Op het Schumanplein geeft Katelijne deskundige uitleg over de gebouwen, neergezet door bekende architecten. Leopold I was de ‘vader’ van deze buurt.


Na het middagmaal ga je naar het Jubelpark, met onder meer het Oosters Paviljoen van de Nationale Tentoonstelling van 1880 dat intussen de Grote Moskee van Brussel is geworden. Vlakbij staan ook het Paviljoen der Menselijke Driften en het Congomonument. Het hele park is toe te schrijven aan Leopold II en zijn (wereld)tentoonstellingen.


Tenslotte kom je terecht in de Wijk van de Squares, gekenmerkt door de prachtige art nouveau, ooit spottend de spaghettistijl genoemd. Onder meer Victor Horta en zijn leerling Gustave Strauven zetten hier enkele pareltjes in art-nouveaustijl neer.


Vanuit deze buurt ga je rond 17.00 uur met het openbaar vervoer terug naar het Centraal Station van Brussel, waar je afscheid neemt van je reisleider. 


Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

  • arrow_drop_down Prijzen
    • REISSOM PER PERS.
    • € 115
    • min. 15, max. 25 deelnemers
  • arrow_drop_down Inbegrepen
    • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
    • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Katelijne Hermans
    • Gebruik van de audiofoon
    • Licht middagmaal
    • Tickets voor openbaar vervoer in Brussel. Daarbuiten gebeuren de verplaatsingen te voet.
    • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
    • OPGELET
    • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Brussel voorzien. Je kiest dus zelf of je met het openbaar vervoer of de eigen auto komt, die je in Brussel betalend kan parkeren.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left