GIDO VAN IMSCHOOT: “De geschiedenis van de Belgische wijnbouw gaat meer dan 1.000 jaar terug. Een mooi voorbeeld van middeleeuwse wijnbouw is de wijngaard in de abdij van Villers-la-Ville in Waals-Brabant. De kleine terrasvormige wijngaard toont ons hoe in vroegere tijden druiven werden geteeld. Maar ook vandaag leeft in Wallonië een boeiende wijncultuur. Henegouwen is de bakermat van de schuimwijn in België. In de regio rond Bergen worden op zuivere kalkgrond hoog gewaardeerde schuimwijnen geproduceerd. Tijd voor een kennismaking!”
Wie zegt dat lekkere wijn altijd uit het buitenland moet komen? De Belgische wijngeschiedenis gaat meer dan 1.000 jaar terug! De Romeinen brachten de wijnbouw naar onze streken en in de middeleeuwen hadden heel wat kloosters en kasteelheren hun eigen wijndomein. Maar in de loop van de 17de en 18de eeuw verdween die lange traditie en het zou tot de jaren 60 duren voor er in België opnieuw sprake was van wijnbouw.
Tijdens deze dagreis maakt u kennis met twee uitersten: enerzijds een historische wijngaard en daarnaast een ultramoderne hedendaagse wijnkelder als symbool van de huidige wijnbouw in België.
U komt rond 8.00 uur ‘s morgens samen in de luchthaven van Zaventem en rijdt met een comfortabele autocar naar Villers-la-Ville. Naast de ruïnes van de 12de-eeuwse cisterciënzerabdij van Villers vindt u de wijngaard Villers-la-Vigne. De monniken van het klooster maakten eeuwenlang excellente wijnen tot ze in de nasleep van de Franse Revolutie verdreven werden. Het zou tot de jaren 90 duren voordat er opnieuw aan wijnbouw werd gedaan, toen Richard Kermer het idee kreeg om de wijngaard van de abdij weer tot leven te wekken. Vandaag rijpen in de wijngaard druiven voor drie verschillende wijnen.
Na het middagmaal reist u verder naar het Domaine du Chant’Eole in Quévy-le-Grand. Het domein werd opgericht in 2010 en ontstond uit de samenwerking tussen Filip Remue, een Belgische wijnbouwer in de Champagnestreek en de familie Ewbank, een belangrijke landbouwersfamilie in de regio. De unieke locatie aan de voet van een windmolenpark, zorgt voor een ideale omgeving voor de druiventeelt. U geniet tijdens een degustatie van de uitstekende schuimwijnen die hier geproduceerd worden. Daarna keert u met de autocar terug naar Brussel, waar u aankomt rond 20.00 uur.