zoom_out_map chevron_left chevron_right

Joodse cultuur in Antwerpen
arrow_forward14 november 2021 -
arrow_back14 november 2021

assignment_ind Reisleider: Roger Van Der Linden Inschrijven is niet meer mogelijk
ROGER VAN DER LINDEN: “Onze Westerse beschaving heeft een geschiedenis van 2.000 jaar christendom achter de rug. Dat heeft zijn stempel gedrukt op onze overtuigingen en waarden, of we nu gelovig zijn of niet. Het christendom heeft dan weer zijn oorsprong in de Joodse cultuur en daarom is het interessant om eens kennis te maken met die cultuur. We komen samen in het Centraal Station van Antwerpen waardoor we meteen ook dat prachtige bouwwerk eens van dichtbij kunnen bekijken.”

Je wordt verwacht om 9.45 uur in het Centraal Station van Antwerpen, het startpunt van deze dag. Roger Van der Linden vertelt je graag meer over de architectuur en de geschiedenis van het station. Het stenen stationsgebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door Louis Delacenserie, in eclectische stijl. Delacenserie liet zich onder andere inspireren door het Pantheon in Rome. Het station werd al meermaals verkozen tot een van de mooiste ter wereld, bijv. door Newsweek, Mashable en The Telegraph. 

Je wandelt naar de Kievitwijk achter het station. Dit stadsdeel, ooit het hart van een volkse wijk met hoofdzakelijk Joodse bewoners, ondergaat een volledige transformatie met Manhattan allures. De bedoeling is om hier een mediacentrum te scheppen. Een bruisend nieuwscentrum midden in de stad, waar naast het Antwerpse nieuws ook het belangrijkste nieuws uit Vlaanderen en de rest van de wereld verzameld zal worden. 

Rond de middag stopt de wandeling bij het bekende Hoffy’s restaurant. Je proeft er van heerlijke Joodse gerechten. Een van de Hoffman broers vertelt je meer over de Joodse eetcultuur. 

In de Hoveniersstraat, in het midden van de Antwerpse diamantwijk, staat een neo-romaans gebouw uit het begin van de 20ste eeuw nogal onwennig tussen de naoorlogse grijze kantoorgebouwen, winkels en ateliers. Dat is de synagoge van de Portugese ritus. Die benaming doet Antwerpse historici terugdenken aan de Sefardische diaspora, die tijdens de vroegmoderne periode vanuit het Iberisch schiereiland afzakten naar de rijke handelsstad. Je reisleider en een gespecialiseerde gids vertellen je graag alle details. De onderwerpen die aan bod komen omvatten naast de relatie tussen Joodse en christelijke religie, ook de structuur van een synagoge, de Joodse feesten en de positie van de vrouw in het Jodendom. Tijdens die interactieve sessie krijg je een antwoord op al jouw vragen. 

Het einde van deze dag is voorzien rond 17.00 uur.

JOODSE CULTUUR IN ANTWERPEN 
 Antwerpen is al eeuwen de thuis van de Joodse gemeenschap. Toch zijn hun gebruiken en gewoontes vaak nog onbekend en onbemind. Een boeiende wandeling door het Antwerpse Jeruzalem zal je inzicht geven in deze toch wel aparte gemeenschap. Wat houdt het in om Joods te zijn en wat was koosjer nu weer? Wat is er zo bijzonder aan hun godsdienst, hun gebruiken en levensgewoonten? 
Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 95
  • min. 15, max. 25 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • INBEGREPEN
  • De toegang voor het bezoek aan de synagoge
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Roger Verlinden
  • Lokale Nederlandstalige gids in de synagoge
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal bij Hoffy’s
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Er is geen gemeenschappelijk vervoer naar en van Antwerpen voorzien. Je kiest dus zelf of je met het openbaar vervoer of de eigen auto komt, die je in Antwerpen betalend kan parkeren.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left