zoom_out_map chevron_left chevron_right

La Louvière & de Borinage
arrow_forward27 september 2020 -
arrow_back27 september 2020

assignment_ind Reisleider: Pascal Verbeken Inschrijven is niet meer mogelijk
PASCAL VERBEKEN: ‘Ik leid u rond in een stuk onbekend Wallonië, waar tot in de jaren 70 veel Vlaams in de wijken weerklonk. De Borinage was ook een magneet voor kunstenaars als Van Gogh, die er zijn roeping als schilder ontdekte.’

Rond 8.00 uur vertrekt u in een comfortabele autocar vanuit de luchthaven van Zaventem naar La Louvière, een van de meest Vlaamse steden van Wallonië. Daar spraken de ingeweken Vlaamse arbeiders een eigen Vlaams dialect in de ‘cité’.

In La Louvière verrees in 2015, op het terrein van de voormalige aardewerkfabriek Manufacture Royale La Louvière Boch, het museum Keramis. Het moderne museumgebouw omarmt het oude pand van de faiencefabriek met de 3 historisch geklasseerde flessenovens. Dankt La Louvière echt zijn ontstaan aan de familie Boch? Uw reisleider vertelt het u.

Daarna rijdt u naar de mijnsite Bois du Luc. De complete mijnwerkersstad is een goed bewaard overblijfsel van dat tijdperk in Europa. U komt er meer te weten over het dagelijkse leven van de werknemers van de kolenmijn.

U geniet van een middagmaal in La Cantine des Italiens (o.v.), een herinnering aan de barakken die in Houdeng werden opgetrokken voor de Italiaanse gastarbeiders. 

U wandelt naar de vlakbij gelegen scheepslift n°1, de 1ste van 4 scheepsliften op het Oude Centrumkanaal. De scheepsliften overbruggen samen een hoogteverschil van ongeveer 68 m met als enige energiebron water. Een ecologisch hoogstandje. Dankzij die liften ontstond er een verbinding tussen Maas en Schelde. Sinds het begin van deze eeuw worden de liften voornamelijk voor de pleziervaart gebruikt. Het zwaardere scheepvaartverkeer wordt omgeleid via de nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu.

We rijden naar de Borinage, de meest mythische mijnstreek van België. U bezoekt het terrein van de kolenmijn van Marcasse, een gevaarlijke mijn in zijn tijd. In 1878 arriveert Vincent Van Gogh in de Borinage als protestants evangelist. In 1879 daalt hij af in de kolenmijn van Marcasse om een beeld te krijgen van het werk in de mijn. Een beslissende maar weinig bekende periode in het leven van de schilder. Een jaar later geeft hij zijn leven als predikant op en kiest hij voor een kunstenaarsbestaan.

Le Grand Hornu behoort tot de oudste industriële sites in de Borinage en is met succes omgebouwd tot het MAC (Musée d’Art Contemporain). De mijnwerkerscité van Le Grand Hornu is een prachtig voorbeeld van functionele stedenbouw in het begin van de 19de eeuw en was uitzonderlijk comfortabel in zijn tijd.

U rijdt daarna terug naar Zaventem, waar u rond 18.00 uur aankomt.


Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 135
  • min. 25, max. 40 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Pascal Verbeken
  • Gebruik van de audiofoon
  • Het boek Duistere Wegen (1 per adres)
  • Licht middagmaal
  • Vervoer in een comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left