zoom_out_map chevron_left chevron_right

De militaire luchthaven in Melsbroek & het NAVO-hoofdkwartier
arrow_forward16 oktober 2020 -
arrow_back16 oktober 2020

assignment_ind Reisleider: Hubert De Vos Inschrijven is niet meer mogelijk
HUBERT DE VOS: ‘De Belgische Luchtmacht zal in de komende jaren een ingrijpende transformatie ondergaan. Reden genoeg om in Melsbroek een bezoek te brengen aan het 15de Wing, er de nieuwe toestellen te bezichtigen, en met de verantwoordelijken te praten over de toekomst van de luchtmacht. De NAVO vierde in 2019 haar 70ste verjaardag in een gloednieuw gebouw. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk achter de muren van dat hoofdkwartier? Ontdek het tijdens deze daguitstap.’

Vanuit Zaventem rijdt u rond 8.00 uur in een comfortabele autocar naar de militaire luchtmachtbasis in Melsbroek. 

Als eind jaren 30 blijkt dat de kleine luchthaven in Haren de grote groei in het luchtverkeer niet meer aankan, wordt in Melsbroek gestart met een Belgisch militair reservevliegveld. In 1940 bouwt de Duitse bezetter het reservevliegveld uit tot een groot militair vliegveld met verharde landingsbanen, dat na de bevrijding overgenomen wordt door de geallieerde troepen. Na de oorlog verhuist ook het merendeel van de burgervluchten van Haren naar Melsbroek. Als ook Melsbroek te klein wordt, komt er een nieuwe burgerluchthaven op het grondgebied van het aan de overkant gelegen Zaventem. 

Tijdens uw bezoek in Melsbroek bent u te gast bij de 15de Wing, een militaire luchttransport eenheid. 
De Belgische luchtmacht staat voor een grote uitdaging.  Naast de Joint Strike Fighter F-35, zullen er ook nieuwe transportvliegtuigen (A400M) aangekocht worden ter vervanging van de verouderde C-130 toestellen. In maart wordt gestart met de bouw van de grootste en modernste onderhoudsloods in de omgeving. Daarnaast wordt er een vluchtsimulator gebouwd voor de nieuwe A400M én wordt er geïnvesteerd in een nieuwe ‘witte vloot’ voor het vervoer van het personeel.  Wie weet maakt u wel kennis met de nieuwe toestellen die ingezet worden voor het uitvoeren van opdrachten voor de VN en de NAVO. Wat houden die opdrachten in? Hoe kan de militaire basis van Melsbroek bijdragen aan het welslagen van die missies? En wat gebeurt er nog op deze luchthaven?

Daarna geeft uw reisleider een inleidende lezing op het bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier. Aansluitend geniet u van een middagmaal.

Op de plaats van de vroegere Albertkazerne staat nu een futuristisch complex van glas, beton en staal. Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier moet de eenheid en de transparantie van het bondgenootschap uitstralen. 8 lange en 4 korte kantoorvleugels die snijden in een centraal atrium,  stellen verstrengelde vingers voor: het symbool voor de verbondenheid van de NAVO-lidstaten. Projectleider Militaire Bouwwerken Kolonel SBH Lieven Vanheste (o.v.) leidt u rond in ‘zijn’ gebouw.

Daarna gaat u op de koffie bij de Belgische Delegatie van de NAVO waar u doordringt tot de kern van de zaak: wat doet de NAVO vandaag? Aansluitend is er nog een vraag- en antwoordmoment waarop geen enkele vraag uit de weg wordt gegaan. Wat is het verschil tussen NAVO-lidstaten en NAVO-partnerlanden? Wat gebeurt er met het oude gebouw? En hoe zit het met SHAPE? Het antwoord op die - en andere - vragen, krijgt u tijdens deze reis.

Rond 16.30 uur sluit u uw bezoek af. U rijdt terug naar de luchthaven van Zaventem waar de reis omstreeks 17.00 uur eindigt.

DE NAVO
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel door onderlinge samenwerking de veiligheid van de niet-communistische Europese landen te verzekeren tegen eventuele aanvallen uit de toenmalige Oostbloklanden. Na de val van de Muur en het verdwijnen van het IJzeren Gordijn wordt er niet meer gefocust op bescherming tegen agressie van de Sovjet-Unie, maar op bescherming van de bondgenoten tegen moderne dreigingen zoals bv. terrorisme. 


Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 125
  • min. 15, max. 25 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • Uitzonderlijke bezoeken, rondleidingen en presentaties in en over de luchthaven van Melsbroek en de NAVO volgens programma
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Hubert De Vos en specialisten ter plaatse
  • Middagmaal in het NAVO gebouw
  • Vervoer in een comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left