LUC DE VOS: ‘Wie geïnteresseerd is in geschiedenis in het algemeen en WO II in het bijzonder, moét eens in Bastenaken zijn geweest. En dan is dit een heel uitgebreid programma, waarin verschillende facetten aan bod komen. We bezoeken het Bastogne War Museum, het slagveld, het Mémorial du Mardasson en rijden verder naar Assenois. Ondertussen hoort u van mij het relaas van die plekken.’
PRAKTISCH
Vanuit Tienen rijdt u rond 8.00 uur in een comfortabele autocar naar Bastenaken, waar u rond 10.00 uur aankomt. In het Bastogne War Museum krijgt u een goed beeld van de vooroorlogse jaren, de aanzet tot en het verloop van WO II, met de Slag om de Ardennen als invalshoek.
Na het middagmaal in het museum neemt reisleider Luc De Vos u mee naar het slagveld. U beklimt het Mémorial du Mardasson, waar een wandelgang op de top u een uitzicht geeft over het landschap waarin u vrijwel alle verdedigingsstellingen op het vroegere slagveld kunt terugvinden. Het indrukwekkende gedenkteken is een eerbetoon van het Belgische volk aan de Amerikaanse soldaten die gedood werden of gewond of vermist raakten tijdens de Slag om de Ardennen. Het werd het symbool van het Amerikaanse verzet op Belgische bodem en van de vriendschap tussen beide landen.
Ook de plaatsen waar de teams O’Hara, Cherry en Desobry de Duitse troepen probeerden tegen te houden met wegversperringen komen aan bod. U ziet de nog bestaande ‘fuseliersputjes’, enkele monumenten en u bezoekt de Duitse begraafplaats van Recogne. Daarna gaat u naar Place McAuliffe en de kelder van de legerkazerne waar de generaal zijn hoofdkwartier had en waar hij het legendarische woord ‘NUTS’ liet noteren als antwoord op de Duitse eis tot capitulatie.
In Assenois ontdekt u het verhaal van het 37ste Tank Bataljon, dat onder bevel van Lt. Boggess erin slaagde een doorbraak te forceren en zo de omsingeling te doorbreken. Via de ‘corridor van Assenois’ gebeurde de bevoorrading en werden de gewonden uit Bastogne overgebracht naar de veldhospitalen. Daarna rijdt u terug naar Tienen, waar u rond 20.00 uur aankomt.
INHOUDELIJK
De Slag om de Ardennen bleek uiteindelijk het laatste grote offensief van het Duitse leger aan het Westfront. Hitler wilde dwars door België doorstoten naar Antwerpen. De Amerikaanse troepen die de sector verdedigden werden aanvankelijk verrast door de aanval. Sinds september had er immers geen actie meer plaatsgevonden in de Ardennen en de beste troepen waren verplaatst naar regio’s waar wel hevig gevochten werd.
De geallieerde troepen in het noorden en het zuiden hielden goed stand, maar in het centrum rukten de Duitsers ongehinderd verder op richting de Maas en kwamen ze tot op 30 km van Luik. In het zuiden naderden ze de stad Bastenaken, een strategisch verkeersknooppunt dat koppig werd verdedigd door de Amerikanen. Toen de Duitsers merkten dat ze er niet in slaagden de Amerikaanse verdedigingsgordel te doorbreken, probeerden ze de stad te omsingelen en de geallieerde troepen af te snijden van hun bevoorrading. Maar op de dag na Kerstmis sloeg een pantser colonne in Assenois een bres in de omsingeling van de stad. Dat luidde het einde in van de Slag om de Ardennen. Het Duitse leger werd teruggedrongen en de bres die ze geslagen hadden werd gedicht. Het einde van de Slag om de Ardennen betekende ook het einde van de bezetting van ons land.
Doorheen de dag doet em. prof. dr. Luc De Vos u het hele verhaal uit de doeken, net als allerlei interessante weetjes. Wie woont er in het kasteel van Losange? Kwam Hitler ooit in deze streek? Uw reisleider geeft het antwoord op deze en vele andere vragen.