zoom_out_map chevron_left chevron_right

Amsterdam
arrow_forward26 februari 2023 -
arrow_back26 februari 2023

assignment_ind Reisleider: Yves Senden Inschrijven is niet meer mogelijk

Deze dag staat helemaal in het teken van Hildegard von Bingen (1098-1179). Reisleider Yves Senden over Hildegard: “Intelligentie, durf , diplomatie en eigenzinnigheid: een cocktail van eigenschappen verenigd in een vrouw, die in haar Ordo Virtutum de rol van de duivel aan een man geeft.” De Duitse benedictijnse abdis was een van de eerste vrouwelijke toondichters en zelfs bij leven al een cultfiguur. Ze componeerde voornamelijk religieuze muziek. De tijdloze klank van Hildegards composities en de beeldende taal van haar teksten blijven inspireren.


De bus brengt je naar het Muziekgebouw in Amsterdam. Onderweg schetst Yves Senden al de muzikale context waarbinnen het werk van Hildegard moet worden begrepen. Hij gaat in op het uitzonderlijk karakter van haar werk en besteedt verder aandacht aan de moeilijke positie van de vrouwelijke componist binnen de muziekgeschiedenis.


Je start met de film Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen. Dit is een biopic over deze legendarische abdis, die geregeld in aanvaring kwam met haar conservatieve omgeving. Wie wil, kan ook een lezing van Hendrik Vanden Abeele meepikken. De avond brengt twee concerten: Het vuur van de ziel en Ordo Virtutum, een religieus theaterstuk. Tussen de twee concerten in geniet je van een avondmaal. 


FILM: Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen

De radicale wereldvisie en ongehoorde muziek van Hildegard von Bingen kwamen tot bloei in een besloten kloostergemeenschap waar men - zoals in de beste families - weleens worstelde met kleine ergernissen en grote levensvragen. Margarethe von Trotta maakte in 2009 een biopic over de legendarische abdis. Hoofdrolspeelster Barbara Sukowa werd voor haar vertolking beloond met de ‘Bayerischer Filmpreis’ voor beste actrice.


EERSTE CONCERT: Het Vuur van de Ziel

Hildegard von Bingen wilde met haar composities raken aan wat zij zag als de essentie van het zijn: het streven naar de volmaakte eenheid met God. Ze probeerde de spirituele en emotionele krachten van de mens via muziek te beroeren en nam de harmonische en symfonische kwaliteiten van de ziel daarbij als aanknopingspunt. Met stem, vedel, bellen en liederen uit de visionaire bundel Symphonia armonie celestium revelationum wakkert het muziekensemble Ars Choralis Coeln het vuur van Hildegards bezweringen weer aan.


TWEEDE CONCERT: Ordo Virtutum

 Het oeuvre van Hildegard von Bingen bestaat voornamelijk uit liturgische muziek. De uitzondering is Ordo virtutum: een religieus theaterstuk met educatieve strekking of ‘moraalspel’. De plot: de oeroude strijd tussen goed en kwaad, die wordt uitgevochten tussen de deugden en de duivel. Het Tsjechische Tiburtina Ensemble brengt het middeleeuwse spektakelstuk tot leven in een gepast eerbetoon aan de legendarische kunstenares.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 285
  • min. 20, max. 45 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • Filmvertoning: Vision
  • Tickets voor beide concerten in de grote zaal
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Yves Senden
  • Avondmaal (3 gangen, inclusief 1 drankje en koffie) in hotel Mövenpick Amsterdam City (of gelijkwaardig)
  • Vervoer in comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem en vanaf het station van Berchem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left