zoom_out_map chevron_left chevron_right

Charleroi
arrow_forward3 september 2022 -
arrow_back3 september 2022

assignment_ind Reisleider: Pascal Verbeken Inschrijven is niet meer mogelijk

Charleroi, dat moet zowat de meest onbekende en miskende stad van ons land zijn. Journalist Pascal Verbeken neemt je mee voor een tocht naar de ziel van deze Belgische industriestad. Een stad die kampt met grote problemen, maar die met heel wat stadsvernieuwingsprojecten een toekomst zoekt.


DAGPROGRAMMA

Rond 8.00 uur vertrek je in een comfortabele autocar vanuit de luchthaven van Zaventem naar het station van Marchienne-au-Pont, dé industriegemeente van Charleroi. In dit station stapten tot aan WO II duizenden Vlaamse arbeiders af, om nooit meer naar Vlaanderen terug te keren. Op het oude kerkhof van Dampremy, met op de achtergrond de terril en andere resten van de zware industrie, getuigen de vele Vlaamse namen van die vaak vergeten migratie. Je wandelt door de volkswijken naar de terril St.-Théodore, waar je na de beklimming wordt beloond met een prachtig panorama op kanalen, spoorwegen en andere overblijfselen van de industrie. Jouw reisleider vertelt de verhalen bij de landschappen en stadsgezichten. Het verhaal van de Grand Central Belge, de 19de-eeuwse private spoorlijn die het Waalse mijn- en industriebekken met de haven van Antwerpen verbond, komt uitgebreid aan bod.


Daarna ga je naar het stadscentrum voor een broodmaaltijd en een korte wandeling in de benedenstad waar het nieuwe Charleroi vormt krijgt.


Wie Charleroi bezoekt, kan niet om Le Bois du Cazier heen: je gaat naar de oude mijnsite in deelgemeente Marcinelle, waar op 8 augustus 1956 een van de grootste mijnrampen uit de vaderlandse geschiedenis plaatsvond. 275 mannen van 12 verschillende nationaliteiten gingen die noodlottige dag aan het werk in de steenkoolmijn. Slechts 13 mannen kwamen terug boven. Onder de 262 slachtoffers waren meer dan de helft Italianen, maar ook veel Vlamingen. Vandaag bevinden zich in Le Bois du Cazier drie musea gewijd aan de producten die Charleroi haar rijkdom bezorgden: kolen, staal en glas. 


De dag wordt afgesloten in het Musée de la Photographie, een Europese topper in zijn genre, gevestigd in een prachtig karmelietessenklooster. Je rijdt daarna terug naar Zaventem waar je rond 19.30 uur aankomt.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 130
  • min. 20, max. 30 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Pascal Verbeken
  • Gebruik van de audiofoon
  • Broodmaaltijd
  • Vervoer in een comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left