zoom_out_map chevron_left chevron_right

Leiden met Rijksmuseum & pianorecital
arrow_forward2 februari 2022 -
arrow_back2 februari 2022

assignment_ind Reisleider: Marleen Reynders assignment_ind Reisleider: Robert Nouwen assignment_ind Reisleider: Waldo Geuns Inschrijven is niet meer mogelijk

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bezit een indrukwekkende collectie kunstwerken uit het oude Egypte en het nabije Oosten, de Griekse en Romeinse wereld en het vroege Nederland. De Egyptische collectie behoort tot de belangrijkste in de wereld en heeft absolute topstukken zoals de beelden van Maya en Merit en de grafreliëfs uit Saqqara en de Taffehtempel. Die volledig vernieuwde collectie staat tijdens deze dagreis op het programma. Vooraf vertelt Egyptologe Marleen Reynders je meer over de collectie. 

 

In het museum loopt dan ook de tentoonstelling Keizer Domitianus, die perfect aansluit bij de expertise van oudhistoricus Robert Nouwen. Domitianus was keizer van het immense Romeinse rijk van het jaar 81 tot 96 na Chr. De bezoeker volgt in deze tentoonstelling het filmische leven van de keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers. In de expositie is een keur aan topstukken te zien uit de eerste eeuw na Christus, de hoogtijdagen van het Romeinse rijk. Je ziet portretten en standbeelden van Domitianus en leden van de keizerlijke familie, fragmenten van muurschilderingen en mozaïeken uit villa’s en paleizen, beelden van goden en godinnen, sieraden van goud en edelstenen, luxe glaswerk, servies en grafmonumenten van de elite. Maar ook meer dagelijkse zaken, zoals de schoenen en schrijfstiften van Domitianus’ soldaten liggen in de vitrines. Projecties en (3D-)reconstructies geven een beeld van het leven in Rome in de eerste eeuw na Christus, dat toen een stad met spectaculaire nieuwe monumenten was. Domitianus bouwde  namelijk het Rome dat jij vandaag de dag kent: zijn paleis op de Palatijn, de boog van Titus en het stadion dat zijn vorm aan het huidige plein Piazza Navona gaf. In het oog springt vooral de voltooiing van het bouwwerk dat nog steeds iconisch is: het Colosseum.


Tenslotte wordt deze cultuurdag afgesloten met een uniek pianorecital van pianist Waldo Geuns. Hij speelt in De Leidense Salon de Goyescas van Enrique Granados. Deze Spaanse componist bracht met de Goyescas uit 1910 een eerbetoon aan die andere Spaanse kunstenaar Francisco Goya. Hij zette het kleurenpalet van Goya om in de klankkleuren van de piano. Daarbij baseerde Granados zich op een verzameling van schetsen van Goya, en verklankte hij de onderwerpen naar zijn eigen kleurrijke en gevoelvolle muziek. Een kolfje naar de hand van Waldo Geuns die zich al meermaals op het Spaanse klavierrepertoire van het fin-de-siècle heeft gestort.


DAGPROGRAMMA

Om 7.30 uur vertrek je met de autocar van de luchthaven van Zaventem (of om 8.15 uur aan het station van Berchem) naar het museum in Leiden. Bij aankomst volgt een inleidende lezing door Marleen Reynders. Daarna bezoekt een eerste groep met Marleen de permanente Egyptische collectie, terwijl de andere groep met Robert Nouwen de tijdelijke tentoonstelling Keizer Domitianus bezoekt. Na de lichte broodmaaltijd volgt een inleiding op het avondconcert door Waldo Geuns, een introductie op Domitianus door Robert en opnieuw een bezoek in groep, nu aan de andere tentoonstelling/collectie. Aansluitend op beide rondleidingen is er telkens wat tijd voorzien voor verdere individuele verkenning van de tentoonstellingen en de collectie. Nadien is er tijd voor het vrije avondmaal. Om 20.15 uur volgt dan het recital door Waldo Geuns. Rond 22.00 uur rij je terug naar het station van Berchem (aankomst rond 23.45 uur) en de luchthaven van Zaventem (aankomst rond 00.15 uur).

Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 245
  • min. 2 x 15, max. 2 x 20 deelnemers
  • Voor deze dagtrip zijn twee groepen voorzien van elk maximum 20 deelnemers. De busreis en de inleidende lezingen gebeuren gemeenschappelijk. De rondleidingen gebeuren afzonderlijk voor elke groep.
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • Ticket voor het pianorecital van Waldo Geuns in De Leidse Salon
  • De toegangsgelden voor de tentoonstelling Keizer Domitianus en de permanente collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden
  • Nederlandstalige reisleiding, inleidende lezingen en rondleiding door de permanente Egyptische collectie en de tentoonstelling Keizer Domitianus door Marleen Reynders, Robert Nouwen & Waldo Geuns
  • Gebruik van de audiofoon van het museum
  • Lichte broodmaaltijd
  • Vervoer in comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem en het station van Berchem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • OPGELET
  • Op het einde van deze dagreis kom je pas rond middernacht terug in Berchem en Zaventem aan. Je gaat dus best met de auto naar een van deze opstapplaatsen. Je kan de wagen parkeren op de betalende parkings van de luchthaven in Zaventem of in de bewaakte ondergrondse parking (Berchem, ongeveer € 18/dag) of op de beperkte gratis parkeerplaatsen in de buurt van het station van Berchem. Meer informatie over de opstapplaatsen en parkeermogelijkheden krijg je samen met de reisdocumenten.

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left