chevron_left

ELS HOFKENS & DREJ OOMEN: “De vrijwilligers van Natuurpunt renoveerden een deel van de oude landlopersboerderij van Wortel Kolonie en vormden het om tot een bezoekerscentrum. Hier vertellen we het verhaal van de rijke geschiedenis van het gebied en vertrekken talrijke wandelingen naar de vallei. De Vallei van het Merkske is een topnatuurgebied!”Om 7.15 uur vertrekt u in een comfortabele autocar vanuit Zaventem, of om 8.00 uur vanuit Berchem, naar Wortel. 


Een bezoek aan de Vallei van het Merkske is het hele jaar door de moeite waard. Wandelen langs een natuurlijk kronkelend riviertje, in combinatie met de grote variatie in het landschap en de absolute rust, laten een blijvende indruk na. Dit natuurgebied ligt in de provincie Antwerpen, in de regio Baarle-Hertog, Hoogstraten en Merksplas. De Halsche Beemden is een onderdeel van het gebied en wordt beheerd door Natuurpunt. Het gebied is voornamelijk bekend om zijn natte beemden, die gevoed worden door grondwater. Dat levert een rijk landschap op, vol zeldzame plantensoorten. Verder zijn de beekbegeleidende bossen meer dan de moeite waard.


Bij aankomst in de Klapekster wordt u verwelkomd met een kopje koffie/thee en luistert u naar een introductielezing van twee gespecialiseerde gidsen over de kolonie, de landlopers die er opgevangen werden, hoe het gebied nadien evolueerde en nu zelfs aanspraak maakt op de titel Unesco-werelderfgoed.


Aansluitend maakt u een wandeling door het natuurgebied van Wortel Kolonie. De gidsen vertellen u alles over de geschiedenis van het gebied, over het beheer in functie van amfibieën en vleermuizen ...


In de namiddag trekt u de wilde natuur in van de vallei van het Merkske. U volgt de natuurlijke waterloop, flirtend met de grens van Nederland en geniet er van alles wat de natuur te bieden heeft. Voor de natuurliefhebber is dit puur genieten, voor de wandelaar een plaats om tot rust te komen.


Vanuit de vallei met topnatuur en weinig menselijke invloeden wandelt u terug naar Wortel Kolonie. Langs deze weg komt u stap voor stap terug dichter bij de beschaving en komt u langs het landloperskerkhof, de gebouwen van de kolonie, de aangeplante bossen en aangelegde akkers.


Einde van deze dag is voorzien rond 18.00 uur (in Berchem) of rond 18.45 uur (in Zaventem).OVER NATUURPUNT

Natuurpunt beheert en beschermt meer dan 25.000 ha Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden. Met vele honderden wandelpaden, zitbanken en speelbossen geven zij iedereen de kans van de natuur te genieten. In elke Vlaamse gemeente zijn afdelingen en werkgroepen actief. Natuurpunt brengt mensen samen. Elk jaar organiseren zij duizenden activiteiten: gegidste wandelingen, beheerwerken, cursussen en workshops. www.natuurpunt.be


OPGELET

Beide wandelingen samen zijn 12 km, op vlak terrein. Stevige wandelschoenen (laarzen bij nat weer) zijn aangewezen.


ZOEK EEN REIS