chevron_left

Een zomer vol boeken

Het wordt een mooie, lange zomer. En wie niet reizen kan, die leest! We lijsten voor u enkele uitgaves op van Standaard Uitgeverij en onze reisleiders. Misschien vindt u wel dé ideale boekentip om bij weg te dromen in uw favoriete zetel of in de tuin.

Bestel hier uw zomerliteratuur


Marc Peirs – Het kwalijke geheugen


Zin in een spannend boek? Dan kan Het kwalijke geheugen u misschien bekoren. Het verhaal?

In het anders zo vredige dorpje Kluisbergen wordt een hoertje brutaal vermoord. Een warrig briefje is het enige begin van een spoor voor de Gentse commissaris Victor Vansina. Maar dan ontspoort de zaak helemaal. Een toppoliticus uit de streek wordt vermoord. Oude wonden, taaie geheimen en nieuwe rivaliteiten teisteren de dorpsgemeenschap en maken het werk voor Vansina en zijn ploeg aartsmoeilijk.

Marc Peirs – Bloedlijn

 

Nood aan nog meer spannends? In Bloedlijn rust er een nieuwe taak op de schouders van Commissaris Vansina. Kort voor de parlementsverkiezingen wordt het land opgeschrikt door een bloedbad. De dader heeft het gemunt op de jetset in Knokke. Wat lijkt op een gruwelijke strafexpeditie tegen een stel rijkelui dreigt te ontaarden in een frontale aanval op het regime, dat wankelt als een kaartenhuisje. Politieke mechanismen worden ontmaskerd, de macht van het geld verkruimelt...

Johan de Boose – Het vloekhout


De tocht van een eigenzinnig stuk hout door tweeduizend jaar geschiedenis. 

Een stuk hout, afkomstig van een boom in Palestina, wordt gebruikt voor de kruisiging van de profeet Jesjoea. Het hout blijkt over magische krachten te beschikken: het kan praten. Wanneer een toneelmeester het hout meeneemt voor zijn decor, is dit het begin van een spectaculaire reis van meer dan tweeduizend jaar…

Ann Vansteenkiste – Zelfgeplukt

 

Kruiden en bloemen bezitten tal van geneeskrachtige eigenschappen en ze zijn ideaal om 'thee' van te trekken. Die kruidenthees, eigenlijk infusies genoemd, zijn een lekker en gezond alternatief voor thee en koffie.

Herboriste, aromatherapeute en theesommelier Ann Vansteenkiste toont welke planten u kan gebruiken, hoe ze te drogen en er de lekkerste infusies van te trekken. Ze staat uitgebreid stil bij de heilzame werking van bloemen en kruiden en hoe ze kunnen helpen bij veel voorkomende kwalen. 

Ann Vansteenkiste – De stille kracht van thee

 

Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter elk kopje thee schuilt 5000 jaar theecultuur.

Ontdek alles over de vele soorten thee, het productieproces, de theeceremonies en de heilzame werking van thee. U leert het perfecte kopje thee zetten, hoe thee bewaren en uw eigen theeritueel opzetten. De prachtige foto's voeren u mee naar exotische landen waar de theecultuur hoogtij viert.

Gido Van Imschoot en Ronny Debaere – Ontdek Bourgogne!


Bourgogne is een beroemde wijnstreek, maar staat niet vaak bovenaan de vakantielijstjes. 

Ontdek Bourgogne! wil daar verandering in brengen. Wijnkenners Gido Van Imschoot en Ronny Debaere zochten naar de laatste tendensen op vlak van wijntoerisme. Ze lunchten in de lekkerste restaurants en bistro’s, wandelden door de wijngaarden, fietsten langs de Voie Verte en bezochten sympathieke wijnhuizen. Ontdekkingen die beide wijnkenners maar al te graag met de lezer delen.

Gido Van Imschoot - Champagne


Champagne is niet enkel het drankje, maar ook een streek waar heel wat te ontdekken valt. 

Het boek bevat naast de historische achtergrond, ook bezienswaardigheden, eetadresjes, slaapgelegenheden en opvallende weetjes. Bovendien komt ook de drank zelf uitgebreid aan bod. Zo wordt het proces van de oogst van de druiven tot het bottelen van de drank in tien duidelijke stappen uitgelegd. 

Gido Van Imschoot – Wegwijs in wijn


Hoe wordt wijn gemaakt? Hoe leert u de verschillende smaken van wijn onderscheiden? Wat is de juiste serveertemperatuur van  wijn? Hoeveel wijntypes zijn er? Hoe beïnvloedt de bodem/terroir de smaak van wijn? Is het glas belangrijk om wijn te proeven? Hoe wijn en gerechten combineren? Hoe wijn bewaren? Kortom, Wegwijs in wijn geeft antwoorden op heel wat vragen van wijnliefhebbers. 

Dirk Tieleman en Lut Baten - ¡Viva Cuba!  


Een nieuwe tijd is aangebroken in Cuba. Voor het eerst staat er geen Castro meer aan het roer. Wat hebben de Castro’s na 60 jaar nagelaten? En hoe is het eiland er nu aan toe?

De ideeën van Fidel Castro worden levendig gehouden in het straatbeeld, maar de revolutie is voor velen al lang geschiedenis. Dirk Tieleman en Lut Baten volgen het spoor van de revolutie en praten met Cubanen van allerlei slag en leeftijd.

Dirk Tieleman en Geert Heymans – Terug naar utopia


Classicus Geert Heymans hertaalde de Latijnse tekst van Thomas Mores Utopia in sprankelend Nederlands. Tussen de hoofdstukken door laat journalist Dirk Tieleman moderne denkers vertellen wat een boek van 500 jaar geleden vandaag kan betekenen. Fabio Wuytack, regisseur van de documentaire Back to Utopia, sluit het boek af met een bezoek aan diverse plekken in de wereld waar hij thema's uit Utopia in beeld brengt (met bijgevoegde dvd).

Hendrik Vos en Rob Heirbaut – Europa in woelig water


De Europese Unie is machtig geworden. We reizen zonder grenscontroles, betalen met de euro en op allerlei vlakken hebben Europese regels een impact op ons leven.  Maar er zijn ook domeinen waarop de Unie schijnbaar machteloos is. Europa ploetert van crisis naar crisis. Toch valt de Unie niet uit elkaar. 

Wat is de lijm die de lidstaten aan de onderhandelingstafel houdt? Waar gaat dit naartoe? En hoe zit het met de Britten, die voor brexit kozen en de Unie verlaten?  Dit boek biedt een blik in de Europese keuken, waar het er levendiger en spannender aan toegaat dan ooit voorheen. 

Rik Tyrions – Over de muur


De val van de Berlijnse Muur is voor veel mensen een scharnierpunt in de geschiedenis. Iedereen had verwacht dat de Bondsrepubliek en de DDR vanaf dan snel naar elkaar toe zouden groeien. Maar 30 jaar later heerst er in het Oosten van Duitsland nog altijd ongenoegen over de fouten van de eenmaking.

Over de muur behandelt een aantal actuele vragen. Zo komt u te weten waarom de werkelijke integratie van Oost- en West-Duitsland uitblijft, waar de heropleving van extreemrechts in Duitsland vandaan komt en waarom veel jonge mensen wegtrekken uit de nieuwe deelstaten in het Oosten.

Luc De Vos - Waterloo. 1815 – De val van Napoleon 


Waterloo 1815 neemt de lezer mee naar een cruciale periode uit de Europese geschiedschrijving. De auteurs geven inzicht in strategie en tactiek, in bewapening en motivatie van de manschappen, de manke logistiek, het slechte informatienetwerk dat uiteindelijk leidde tot het einde van Napoleon.  De vele kaarten die speciaal voor deze publicatie werden gemaakt, visualiseren de militair strategische zetten.

Luc De Vos – 14 - 18. Oorlog in België 

Luc De Vos, Tom Simoens, Dave Warnier, Franky Bostyn


Dit boek geeft een overzicht van het militaire verloop van het grootste en bloedigste conflict dat ooit op Belgische bodem uitgevochten is: alle militaire operaties waar Belgische troepen bij betrokken waren of die zich voltrokken op Belgisch grondgebied in één boek.

De kleine feiten en grote gebeurtenissen worden voorzien van bijna 400 unieke, vaak nooit eerder gepubliceerde illustraties en meer dan 50 kaarten.

Hans Geybels - Heiligen en tradities in Vlaanderen. Lente&Zomer


Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten... In dit boek buigen tal van specialisten zich over de vooral religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Waar komen al die Lourdesgrotten in Vlaanderen vandaan? Hoe kwamen die mirakelverhalen tot stand? Dit boek is het eerste van twee delen en zoekt naar de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen.

Hans Geybels - Heiligen en tradities in Vlaanderen. Herfst&Winter


Halloweentochten, kaarsenprocessies, Sint-Maartensstoeten, Sinterklaasfeesten, adventskransen, kerstmarkten, driekoningenzingen, carnaval ... Ook in de herfst en winter bruist Vlaanderen van de volkse tradities: meestal eeuwenoude gebruiken gebaseerd op lokale heiligenvereringen of soms ook recent geadopteerd.

In dit tweede deel speurt men na het eerste deel lente en zomer, verder naar de oorsprong en evolutie van de religieuze volkscultuur in Vlaanderen.

Andreas Dill en Luc Rombouts - Zingende torens. Vlaamse beiaarden in beeld


Dit boek opent een verborgen wereld: de hoge, niet altijd veilige trappen, de koude wind die door de galmgaten giert, de robuuste bronzen klokken met elk een eigen klank… 

De foto’s van Andreas Dill leggen de anatomie van 15 prominente Vlaamse beiaarden bloot. De begeleidende teksten van Luc Rombouts vertellen het verhaal van de Vlaamse beiaardcultuur. 

Paul Broos - Anatomia


Anatomia volgt gedurende twee eeuwen het spoor van zes anatomen, allemaal afkomstig uit de Lage Landen. Hun ontdekkingen waren belangrijke mijlpalen in de ontrafeling van het de geheimen van het menselijk lichaam. Anatomia is rijkelijk geïllustreerd met gravures uit oude drukken die zich allemaal bevinden in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Dit boek ontsluit deze rijke collectie.

Edward De Maesschalck – De graven van Vlaanderen (861-1384)


Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan vijfhonderd jaar duren voor het graafschap overging in Bourgondische handen. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.

Lees over de vijfentwintig opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. 

Edward De Maesschalck - Het strijdtoneel van Europa (1648-1815)


In de geschiedschrijving van de Zuidelijke Nederlanden, het latere België, blijft de periode sinds de afscheiding van Nederland (1648) tot aan de Slag bij Waterloo (1815) doorgaans onderbelicht. 

Toch stammen de mooiste gebouwen in ons land vooral uit die periode. In die jaren verdubbelde haast de bevolking, werden de meeste grote steenwegen aangelegd, bloeide de kant- en katoenindustrie, ontstonden de eerste steenkoolbekkens en werd de intensieve landbouw een voorbeeld voor heel Europa.

Ontdek zelf in Het strijdtoneel van Europa hoe boeiend de periode 1648-1815 was.



Zin gekregen om te lezen?

Neem dan zeker een kijkje op de boekenpagina van Davidsfonds en op Standaard Uitgeverij.




ZOEK EEN REIS