chevron_left

PETER VERLINDEN: ‘Sinds de Amerikaanse president Trump kent de wereld het begrip fake news, vals nieuws. Maar uiteraard heeft hij dat niet uitgevonden. Fake news, propaganda, mediamythes … ze zijn van alle tijden, ze vormen de meest duistere kanten van de wereldwijde mediamachine. Dat is de wereld die we via deze opmerkelijke tentoonstellingen samen zullen verkennen, want niets is wat het lijkt, zelfs niet in de massamedia.’

Het tentoonstellingsproject Fact or fake voert u langs 3 iconische plaatsen die in de loop van de geschiedenis het schouwtoneel waren van intrigerende complotten, mystieke ontwikkelingen en pseudowetenschappelijke kennisoverdracht.

 

Feiten, vervalsingen, mythen of toch gewoon een illusie … ? Deze thematiek is in het licht van diverse hedendaagse complottheorieёn en de razendsnelle verspreiding ervan via sociale media misschien wel actueler dan ooit tevoren. Nochtans toont een blik in de geschiedenis dat bewuste desinformatie, geheimhouding en strategische vervalsingen, net als vermeende of daadwerkelijke complotten, van oudsher deel uitmaken van de menselijke cultuur.

De spionageactiviteiten van Mata Hari, de geruchten rond de invloed van vrijmetselaars en illuminati op de Franse Revolutie, de legendes over de geheime rituelen op de Wewelsburg tijdens de nazitijd … Niet zelden ontpopte het recht op de - al dan niet vermeende - waarheid zich als een splijtzwam in de publieke opinie, met een niet te onderschatten invloed op de zowel technische als politieke ontwikkelingen van die tijd. De 3 tentoonstellingen in Dortmund, Dalheim en de Wewelsburg belichten het thema ‘schijn of zijn’ vanuit verschillende perspectieven. 

ZOEK EEN REIS