chevron_left

Inca Dress Code - Culturen van de Andes en hun textiel

Prijs: €90 

 Schrijf je nu in

Docent(en)

Thomas Werner, meer info

Valgaeren Annelies, meer info

Janssen Elsje, meer info

Vande Kerckhove Els, meer info

Datum

Zaterdag 16 maart 2019

Omschrijving

We kennen de culturen van Peru, Bolivië en Chili vooral dankzij hun keramiek, smeedkunst en mummies. Over hoe deze volkeren leefden of gekleed gingen is vaak veel minder geweten. Textiel bezat een bijzondere status: de Inca’s gebruikten het niet alleen om zich te kleden, maar ook als symbool van macht en identiteit, als offerande of als ruilmiddel.

De nieuwe tentoonstelling in het Jubelparkmuseum geeft u de kans om de verfijning en beheersing van de weefkunst te bewonderen, naast de kleurenpracht van textiel en pluimen, evenals schitterende sieraden in goud, zilver en schelp. Experten plaatsen de Inca’s en hun textiel in een ruimere context. Hoe zag hun samenleving eruit? Door wie of wat werden de Inca’s geïnspireerd en wie inspireerden zij op hun beurt? Of ziet u graag eens van dichtbij hoe dat weven eraan toeging? Kom het ontdekken tijdens ons dagevenement.  

 

PROGRAMMA

9 u.: ontvangst met koffie

9.30 u.: verwelkoming

10.00 u.: algemene lezing:

De rijke cultuur van de Inca’s (Annelies Valgaeren)

Wie 'Peru' zegt, zegt 'Inca'. Maar het is minder goed geweten dat deze Inca's absolute meesters waren in het overnemen van technieken en strategieën van de vele culturen die hen voorgingen. Architectuur, textiel, keramiek en wegenbouw: waar haalden de Inca's de mosterd vandaan?

11.15 - 12.30 u.: keuzesessies

Sessie 1: Inca’s tussen imperialisten en communisten (Werner Thomas)

Voor de komst van de Spaanse veroveraars bouwden de Inca's het grootste imperium uit dat het Zuid-Amerikaanse continent tot dan toe had gezien. De organisatie van dat rijk vroeg om bijzondere technieken, in die mate dat de Sovjets de Inca's als de eerste communisten in de geschiedenis beschouwden. Werner Thomas vertelt het verhaal van opkomst en ondergang van dit tot de verbeelding sprekende rijk.

Sessie 2: demonstratie door Maria Springael

Met hedendaagse handweefgetouwtjes tonen weefsters de technieken van textiel dat in de tentoonstelling te zien is.

Sessie 3: Weven anno 2019: ambacht, industrie of kunst? (Els Vande Kerckhove)

Weven is helemaal terug. Het werk van Anni Albers, die een sleutelrol speelde in het weefatelier van het Bauhaus, krijgt meer aandacht dan ooit. Zij bestudeerde de Peruviaanse weeftechnieken en inspireerde op haar beurt vele generaties kunstenaars, ontwerpers en ambachtslui. Maar wat is hedendaags handweven nu eigenlijk? Wie zijn de - vaak jonge - mensen die weven? En wat is de link met de industrie?

Sessie 4: Tentoonstellingsbezoek Inca Dress Code

Een gids neemt u mee doorheen deze prestigieuze tentoonstelling.

12.30 - 13.45 u.: broodjeslunch

13.45 - 15 u.: algemene lezing: Van Europa naar de Andes, van de Andes naar de wereld: cross-culturele invloeden in textielkunst van de 16de eeuw tot de 20e eeuw (Elsje Janssen)

De Spaanse kolonisator trof in de Andes een hoogstaande textieltraditie aan. Die werd niet uitgeroeid, maar geïnjecteerd met Europese motieven, stijlelementen en iconografie. Bijbelse figuren, jagers en andere personages deden hun intrede. Vier eeuwen later beïnvloedt het precolumbiaanse textiel textielontwerpers en -kunstenaars zoals Anni Albers, Jack Lenor Larsen, Sheila Hicks e.a.. Verbluffend beeldmateriaal illustreert alles.

15.15 - 16.30 u.: herhaling keuzesessies

16.30 u.: receptie

Locatie

Museum Kunst & Geschiedenis (Jubelpark 10, 1000 Brussel)


ZOEK EEN REIS