chevron_left

Moe en gelukkig terugkeren om snel nieuwe reizen te plannen

Jean De Langhe & Monique Claeys, reizigers

De reismicrobe kregen wij te pakken via 2 vrienden die regelmatig reizen organiseerden, de directeur en de geschiedenisleraar van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende. Het waren reizen met grote groepen, 50 tot 60 personen.

16 cultuurreizen, ontelbare herinneringen

Onze eerste reis met Davidsfonds Cultuurreizen was in 2005 naar Marokko. Vandaag staat de teller op 16 Davidsfonds Cultuurreizen. 

We appreciëren de kleine groepen van reizigers. Het schept een band. 

Soms zie je elkaar terug op een andere reis. Dat is altijd prettig. 

Er zijn ons 101 zaken bijgebleven. 

Onze fotoboeken helpen om onze ervaringen te herbeleven.

Tijdens de reis naar Lazio in 2007 hadden wij veel contacten met lokale mensen en aten wij in kleine gezellige restaurants met ‘speciale happekes’. Ik (Monique) verjaarde tijdens die reis en onze reisleider Hugo Van den Broeck verraste mij met een boek.

Professor en later inspecteur-adviseur godsdienst Ronald Sledsens liet ons in 2007 met Berlijn kennismaken zoals je een archeologische heuvel afgraaft. Laag voor laag drongen wij door tot de Berlijnse sociale en culturele identiteit. Bij het vertrek wisten wij niet dat hij een priester was.

Reisleider Luc Verhuyck, met wie we in 2009 naar Rome en in 2010 naar Firenze gingen, is een gepassioneerd verteller met een enorme kennis over Italië.

Op onze reis in Praag in 2011 trakteerde reisleider en pianiste Els Swinnen de groep op een heus privéconcert.

In Moskou in 2016 opende reisleider Aäron Blomme, die daar heeft gestudeerd, zijn Moskovitisch orthodox netwerk. Er gingen poorten open die voor toeristen nooit opengaan.

Onvergetelijk Syrië

In 2008 gingen wij in Syrië met reisleider en kenner Tom Boiy op zoek naar de oude archeologische site van Tell Tweini, soms ook het oude Gibala genoemd. De opgravingen werden er geleid door een Syro-Belgisch team. Na lang zoeken vonden wij de site terug met de bereidwillige hulp van een lokale man die ons met zijn pick-up voorreed.

Het was een verrassende trip met inzichten in het prehistorische bestaan van de mens, inzichten waar je in het dagelijks leven niet bij stilstaat. De site met een eeuwenlange grote bewoningscontinuïteit zodat er een heuvel was ontstaan, biedt heel wat materiële resten van de overgangsperiode van de brons- naar de ijzertijd. Een periode waarover in deze regio nog niet zoveel kennis is vergaard.

Tijdens dezelfde reis maakten wij in de hoofdstad Damascus mee dat de Syrische president Bashar al-Assad op onze laatste avond, geflankeerd door zijn escorte met alles erop en eraan, plots in ons hotel opdook. Het hotel werd manu militari helemaal ontruimd en wij verhuisden noodgedwongen naar een ander hotel, tweehonderd kilometer verder. In Syrië heb je of heel grote of kleine hotels.

Van ons bezoek aan Syrië hebben wij echt genoten. Het was een van onze meest indrukwekkende reizen. Het is enorm spijtig dat door al het oorlogsgeweld dit nu niet meer kan.

Lezend reizen

Wij lezen zeer graag. Ook doorheen een boek maak je een reis. Wij bereiden onze reizen via diverse literatuur voor. Over bepaalde zaken die wij op reis hebben beleefd, lezen wij verder. Of wij bezoeken achteraf een tentoonstelling of wonen een lezing bij over een thema dat door de reis is aangereikt. Het ene ondersteunt het andere. 

De weidse zee

Wij houden van de zee. Dat is niet verwonderlijk. Wij wonen in Oostende. Vanuit ons raam kijken wij uit op een van de beroemdste schepen van België, de Mercator. Ik (Jean) heb nog meegewerkt aan het verslepen van de Mercator, van Brussel via Antwerpen naar Oostende.

 

Wij houden dan ook van cruises, onder meer omdat je er rustig op het dek kan lezen. Heerlijk, met de wijde zee voor je. Maar voor ons geen cruises op die mastodonten van boten. Het zijn drijvende appartementsgebouwen. Je verdwaalt er, letterlijk en figuurlijk.

 

Zeestormen op een reis, tja, dat kan gebeuren, zoals op onze cruise naar het Hoge Noorden met de Funchal, de oude presidentiële boot van Portugal tot hij werd omgebouwd tot een schip voor cruises. Heel wat reizigers waren toen zeeziek.

 

Leute in de bus

Flexibel en sociaal zijn, lijkt ons een voorwaarde voor een geslaagde Davidsfonds Cultuurreis. Je hebt op elke reis wel mensen die per se vooraan in de bus willen zitten. Voor ons is dat geen enkel probleem. 

Wij nemen altijd achteraan plaats en wij maken leute. Ons gezelschap achteraan in de bus groeit vaak naarmate de reis vordert.

 

Reizen is genieten

Voor ons geldt één ordewoord: genieten, relaxen. Op een actieve wijze. Wij keren van elke reis moe en gelukkig terug. 

Een reis van 4 of 5 dagen vinden wij wat te kort. Je pakt je valiezen en na enkele dagen moet je alweer inpakken. Liefst veranderen wij niet elke dag van hotel. Kerstmis is voor de familie, maar het nieuwe jaar vieren we graag op reis.


Gesprek op 2 mei 2018, thuis in Oostende

Wij hebben intussen het trieste nieuws gekregen dat de heer De Langhe is overleden. 

 

 

 

ZOEK EEN REIS