chevron_left
DAPHNE AALDERS: “Ik word altijd zo blij als ik één van de vele Antwerpse winkels binnenstap met een aanbod uit het Midden-Oosten. Het is een andere wereld. Je bent op vakantie terwijl je boodschappen doet. Ik kom er vaak, denk alle producten te kennen en toch ontdek ik regelmatig nog iets nieuws. Dat ligt deels aan mij, omdat mijn oog niet eerder op het product viel. Maar dat ligt ook aan de winkels, die blijven verdiepen en een steeds specifieker gamma aanbieden.” 

KOERT DEBEUF: “Cultureel gezien is het Midden-Oosten wat ongekend en daardoor ook onbemind. Dat is jammer want wat je daar kan bewonderen aan cultureel en historisch erfgoed is werkelijk fenomenaal! De Romeinse site van Leptis Magna in Libië, Baalbek in Libanon, Middeleeuws Caïro, de Omajjadenmoskee in Damascus … Ik kan alleen maar hopen dat de vrede snel terugkeert in de regio en dat mensen opnieuw de kans krijgen om al die fantastische sites te bezoeken.” 

 
Afspraak om 9.00 uur aan het Centraal Station van Antwerpen. Je wandelt samen naar het nabijgelegen multiculinaire kookatelier Food For Foodies. Daar geeft Midden-Oosten-expert Koert Debeuf een inleiding tot het Midden-Oosten. 
 
Daarna vertrek je op kookwandeling. Je krijgt uitleg over de verschillende ingrediënten en doet je inkopen in één van de typische winkels. Met specerijen zoals sumak, sesam, all spice en za’atar krijgen de gerechten een heel eigen identiteit, terwijl gewone ingrediënten zoals tomaat, peterselie en zoete ui de basis vormen. Je komt zelfs te weten waar Yotam Ottolenghi, de bekende Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken, boodschappen doet als hij in Antwerpen is. 
 
Na de wandeling kook en eet je samen met de groep. Nadat je je culinaire grenzen hebt verlegd, wandel je rond 15.00 uur terug naar het Centraal Station van Antwerpen waar deze culinaire dag eindigt.

FOOD FOR FOODIES
Daphne kreeg van de stad Antwerpen de vraag om de multiculturele buurt Antwerpen Noord op een positieve manier in de kijker te zetten. Ze is in die buurt gaan rondwandelen en was meteen verkocht. Je vindt er winkels met alle smaken van de wereld: Afrikaans, Turks, Arabisch, Indiaans ... Dat heeft geleid tot de uitgave van twee kookboekjes 't Winkelend Noord. En zo is ook het idee geboren voor Food for Foodies, waarmee ze culinaire wandelingen en kookworkshops aanbiedt.

ZOEK EEN REIS