chevron_left

Je wordt om 9.30 uur verwacht aan station Gent-Dampoort. De dag start met een stadswandeling die je naar plaatsen brengt die markant zijn voor de historische periode verbonden aan Keizer Karel. Dat zijn o.a. de St.-Baafsabdij (waar zijn ‘Spaans Kasteel’ als dwangburcht werd opgericht), de St.-Baafskathedraal (met de doopkapel van Keizer Karel), het Lam Gods (bezoek o.v. van beschikbaar tijdslot), het Belfort, het stadhuis met de Pacificatiezaal, het Gravensteen en het Prinsenhof (zijn geboorteplaats).


Het Prinsenhof was ongeveer 2 ha groot en volledig ommuurd, met meer dan 300 kamers, een dierentuin en een lusthof. Dirk van Wittenberghe legt aan de hand van 3D-simulaties uit hoe het Prinsenhof eruit zag ten tijde van keizer Karel. Dirk van Wittenberghe: “Aan de hand van 3D-modellen en met verbeelding gaan we op zoek naar patronen, sporen en relicten van verdwenen historische architectuur in het hedendaagse Gentse stadsbeeld.”

 

Je woont een concert (ong. 1 uur) bij met muziek van de lievelingscomponisten van Keizer Karel, waaronder Luis de Narvaez. Keizer Karel zou die muziek hebben laten uitvoeren in het Prinsenhof tijdens de laatste dagen dat hij in de Nederlanden was. De muziek wordt uitgevoerd door luitspeler Bart Roose (professor aan het Conservatorium Gent). Bart Roose: “Ik belicht de muziek waarmee Keizer Karel opgroeide, de luitisten/vihuelisten die hij persoonlijk ontmoette en de luitmuziek die in Duitsland gespeeld werd tijdens de reformatie/concilie van Trente.”

 

Het muzikale gedeelte wordt afgesloten met lezingen uit Het Geuzenboek van Louis Paul Boon, door zijn zoon Jo. Ook de brieven die Margareta van Parma schreef aan Keizer Karel komen aan bod. Het waren kwade en zeer boeiende brieven die deze buitenechtelijke dochter aan haar vader schreef. Ze was de ‘bastaarddochter’ van de keizer met het dienstmeisje Johanna van der Gheynst uit Oudenaarde. 

 

In de late namiddag keer  je terug naar het station Gent-Dampoort/Gent-Sint-Pieters voor de terugreis.


DE STROPPENDRAGERS

De hele buurt rond het Prinsenhof ademt de erfenis van Keizer Karel. Het voormalige stadspaleis van de Bourgondische hertogen ontleent zijn naam aan het feit dat keizer Karel V er in 1500 geboren is. Het kind werd in een feestelijke stoet naar de St.-Janskerk, de latere St.-Baafskathedraal, gebracht om te worden gedoopt. Het Gentse stadsbestuur overlaadde de kleine spruit en zijn trotse ouders, Filips de Schone en Joanna van Castilië, met de meest waardevolle geschenken.

Keizer Karel keerde in 1540 vanuit zijn Spaanse verblijfplaats terug naar Gent om zijn geboortestad zwaar te straffen: zij had zich immers maandenlang hardnekkig verzet tegen de financiële eisen van de landvoogdes Maria van Hongarije, de vertegenwoordiger van de keizer in de Nederlanden.

Hij ontving het stadsbestuur enkele keren in het Prinsenhof. Tientallen Gentse notabelen werden in een boetekleed letterlijk op de knieën gedwongen, met een strop om de hals. Zeventien van hen werden onthoofd, eentje verbrand. Vandaag is de Gentenaar trots op zijn geuzennaam ‘Stroppendrager’, maar dat was toen wel even anders.


ZOEK EEN REIS