chevron_left

PETER VERLINDEN: “Het koloniale verleden van ons land en de figuur van Koning Leopold II zijn het afgelopen jaar meer dan ooit tevoren in de actualiteit gekomen. Ik neem je mee naar het AfricaMuseum in Tervuren, de beste plek om alle aspecten van het koloniale verleden te leren kennen. Daarna rijden en wandelen we in Tervuren en Brussel langs een reeks koloniale monumenten die elk hun eigen verhaal hebben. We sluiten de dag af in de Afrikaanse wijk Matonge met een avondmaal in wellicht het beste Congolese restaurant van ons land. Tijdens deze welgevulde dag is er gelegenheid om van gedachten te wisselen over het koloniale verleden en hoe we daar vandaag mee omgaan.”Vanuit de luchthaven van Zaventem rij je om 9.00 uur in een comfortabele autocar naar Tervuren voor een bezoek aan het AfricaMuseum.


Het ontstaan van het AfricaMuseum gaat terug tot de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1897. Toen werd op vraag van Koning Leopold II in Tervuren een Koloniale afdeling georganiseerd om de Belgische bevolking en investeerders te overtuigen van zijn koloniale project in Kongo-Vrijstaat. Deze afdeling werd ondergebracht in het speciaal voor de gelegenheid gebouwde Koloniënpaleis. In 1898 werd deze tijdelijke tentoonstelling omgevormd tot het eerste permanente museum in het teken van Kongo-Vrijstaat, van meet af aan zowel museum als wetenschappelijk instituut. Door de vlugge aangroei van de collecties barstte het Koloniënpaleis echter al snel uit zijn voegen. Leopold II bouwde daarop het huidige museumgebouw, gefinancierd met de opbrengsten uit Kongo-Vrijstaat. Na een grondige renovatie van zowel het gebouw als de permanente tentoonstelling, opende in 2018 het vernieuwde AfricaMuseum zijn deuren. Samen met een museumgids en Peter Verlinden maak je kennis met de koloniale geschiedenis en krijg je een beeld van het hedendaagse leven in het gedekoloniseerde Afrika.


Na een licht middagmaal maak je een korte wandeling in het prachtige park met een minder mooie geschiedenis. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 werden in het park drie omheinde dorpen gebouwd waar 267 Congolezen werden tentoongesteld. Zo kon de Belgische bevolking zien hoe de Congolezen in hun thuisland leefden. Zeven Congolezen overleefden de kille zomer niet. Je bezoekt hun graven naast de parochiekerk Sint-Jan Evangelist.


Dan rij je naar Brussel. De hoofdstad is doordrongen van monumenten en parken die de koning met geld uit ‘zijn’ Kongo-Vrijstaat financierde. Per autocar rij je langs enkele van deze monumenten, waarna je stopt aan wat waarschijnlijk het bekendste koloniale monument van Brussel is: de triomfboog van het Jubelpark. In het park zie je ook een Monument voor de Belgische pioniers in Congo. Vanuit het Jubelpark wandel je te voet naar Matonge, de Afrikaanse wijk van Brussel. In Matonge verken je de Afrikaanse winkeltjes, kapperszaken en andere stukjes Afrika-in-België.


Na de wandeling schuif je je voeten onder tafel in één van de beste Congolese restaurants van het land en bespreek je, onder het genot van een heerlijke Afrikaanse maaltijd, de opgedane indrukken van de dag. Terugkeer in Zaventem rond  21.00 uur.

ZOEK EEN REIS