chevron_left

3 x dichtbij

Cultuurreis in België en Nederland 

IndiaChinaRwanda … Stuk voor stuk verre bestemmingen met een enorm aanbod aan boeiende bezienswaardigheden. Maar voor een reis hoeft u niet altijd naar een ander continent. Integendeel! Ook hier in Europa, en zelfs nog dichterbij in ons eigen land en Nederland, zijn er pareltjes van uitstappen te maken. Dat bewijst Davidsfonds Cultuurreizen met heel wat korte reizen naar bestemmingen in de buurt.

Ontdek Loon in Beieren


Het graafschap Loon - ongeveer de huidige provincie Limburg - behoorde nooit tot de Nederlanden maar tot het Duitse Rijk. De bestuurders, de graven van Loon, voerden een gewiekste huwelijkspolitiek. Zo konden ze rond 1100 het Beierse graafschap Rieneck bemachtigen en, in de schaduw van de keizer, een rol spelen in het hart van het Duitse Rijk. 

De zwaanridders, zoals ze zich graag noemden, lieten er indrukwekkende burchten, abdijen en steden na, ingebed in prachtige landschappen en het grootste loofwoud van Europa. De Loonse Burcht in Rieneck is er daar een van, net als het Loonse kasteel en de burcht in Lohr am Main, een stadje dat de graven zelf stichtten. 

De Residentie van Würzburg, een kasteel uit de 18de eeuw met meer dan 300 barok- en rococovertrekken en een prachtige hoftuin, staat zelfs op de lijst van Unesco-werelderfgoed. De trap van de residentie is een beroemd voorbeeld van een zogenaamde ‘keizerlijke trap’. Dat is een imposante trap die voor het eerst in het Escorial in Spanje werd aangebracht aan het einde van de 16de eeuw. De grandeur van de trap wordt ondersteund door de fresco van Giovanni Battista Tiepolo, met 677 m2 de grootste fresco ter wereld. 

Jan Vaes, auteur van De graven van Loon (Davidsfonds Uitgeverij), neemt u van 2 t.e.m. 5 november graag mee op sleeptouw. Klik hier om het reisprogramma te ontdekken.

 

Ontmoet acht wereldgodsdiensten in eigen land


In België zijn er zes erkende godsdiensten of erediensten: katholiek, orthodox, anglicaans, protestants-evangelisch, joods en islamitisch. En er is de georganiseerde vrijzinnigheid, die ook erkend wordt als levensbeschouwing. Maar niet alle levensbeschouwingen halen het zomaar tot ‘erkende eredienst’ in ons land, omdat de overheid een aantal criteria oplegt. Zo zijn er heel wat andere spirituele stromingen actief, zoals de jaïns, sikhs, boeddhisten en aanhangers van Hare Krishna. 

Die hebben elk hun eigen plekken van aanbidding. De imposante jaïntempel in Wilrijk bijvoorbeeld, de gurdwara van de sikhs in Sint-Truiden en het Hare Krishnakasteel van Petite Somme. Prakash Goossens, geboren in India, laat u in vijf dagen maar liefst acht wereldgodsdiensten in eigen land ontdekken. Met Mechelen als uitvalsbasis bezoekt hij samen met u van 14 t.e.m. 18 november religieuze plaatsen en stelt hij u voor aan vertegenwoordigers van de godsdiensten en spirituele stromingen. Zo geniet u o.a. van een koosjere maaltijd in een jiddisch restaurant in Antwerpen, maakt u een ceremonie van de sikhs mee en leert u in het Tibetaans Instituut in Huy meer over Boeddha.

Klik hier om het reisprogramma te ontdekken.

 

Geniet van muziek in Amsterdam


Hoewel het aanbod van onze cultuurpartners zoals Concertgebouw Brugge, Opera Ballet Vlaanderen en Symfonieorkest Vlaanderen top is, is het altijd leuk om ook eens naar de programmatie bij onze noorderburen te kijken. Zo staat zaterdag 16 december in het imposante Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam in het teken van Händel. Goed voor een dag vol concerten: zijn zelden uitgevoerde klavecimbelmuziek, zijn voortreffelijke Italiaanse periode met zowel instrumentale als vocale werken en het oratorium The Messiah. Musicoloog Yves Senden begeleidt u graag op deze dag, met een introductie over Händel en een inleiding bij de concerten. 

Klik hier om het reisprogramma te ontdekken.

Even verderop, in De Nationale Opera Amsterdam, staat in februari 2019 Juditha Triumphans van Vivaldi geprogrammeerd. Dat is een werk dat eigenlijk niet voor het theater werd gecomponeerd, maar nu voor het eerst wordt geënsceneerd. Onder leiding van dirigent en Vivaldispecialist Andrea Marcon, die zijn eigen ensemble leidt, en met de Franse mezzosopraan Gaëlla Arquez belooft het een straffe productie te worden. Musicologe en Klaramedewerker Els Van Hoof is zondag 3 februari uw enthousiaste reisleider.

 Klik hier om het reisprogramma te ontdekken.

ZOEK EEN REIS