zoom_out_map chevron_left chevron_right

Belgische bieren in Henegouwen
arrow_forward29 augustus 2020 -
arrow_back29 augustus 2020

assignment_ind Reisleider: Erik Verdonck Inschrijven is niet meer mogelijk

ERIK VERDONCK: “Henegouwen is de Waalse regio met het grootste aantal brouwerijen. U vindt er de oudste brouwerij van Wallonië, hoeve-, café- en huisbrouwerijen. Er stroomt bier uit de tanks in abdijen, oude fabriekspanden, in een middeleeuws kasteel en zelfs in een dierenpark. Sommige brouwers koesteren hun klassiekers, andere kiezen voor de korte keten of verlaten de platgetreden brouwpaden. Tijdens deze reis ontdekt en proeft u enkele minder bekende regionale bieren.”


Vanuit Zaventem rijdt u rond 8.00 uur in een comfortabele autocar naar Henegouwen.

 

De eerste stop is de Abbaye des Rocs, midden in het Parc du Haut Pays. Die abdij produceert de Abbaye des Rocs, de Montagnarde en de Blanche des Honnelles. De brouwer gebruikt water uit de ondergrond, mout, hopbloemen en natuurlijke kruiden (koriander, komijn, sinaasappelschil en soms gember). Ze werken met zuivere mout waardoor de smaak van het graan behouden blijft. De bieren zijn droog-bitter. De brouwer voegt geen suiker toe.

 

Daarna rijdt u naar Brasserie de Blaugies in Dour, op zoek naar bier met een verhaal. Hier produceren ze La Moneuse, La Bière Darbyste, La Saison d’Epeautre en Le Vermontoise. La Moneuse herinnert aan struikrover Antoine Joseph Moneuse. Hij roosterde de voeten van zijn slachtoffers in het haardvuur om de schuilplaats van hun geld te ontfutselen. Bij het lichte Bière Darbyste is vijgensap de bron van extra vergistbare suikers. De naam herinnert aan de fundamentalistische Britse predikant John Darby die in de streek actief was in de 19de eeuw. Dat bier wordt nog steeds op grootmoeders wijze gebrouwen. La Vermontoise is ontstaan uit een samenwerking met een brouwer uit het Amerikaanse Vermont.

 

Middagmaal in Brasserie de Blaugies.

 

Brasserie du Borinage, een samenwerking tussen het vroegere Ca Brasse Pour Moi en Bastard Brewers, huldigt de voormalige mijnstreek met artisanale craft beers. De microbrouwerij is gevestigd in een gerenoveerde brouwerij met bierwinkel. De brouwers halen tarwe, spelt, haver en rogge bij boeren uit de familie van een van hen. Ontdek ook de seizoensbieren zoals het pompoenbier Mary Rose of het kruidige winterbier Empire, het chocoladebier Fât’Grisou of het zurige, hoppige Boriner Vice.

 

Als laatste in de rij bezoekt u de Brasserie St-Feuillien in Le Roeulx. Daar reist u door de tijd, van oud naar nieuw. Na de fraaie bakstenen brouwerijgebouwen met de oude brouwzaal en proefkelder volgen de nieuwe hi-tech brouwzaal en bottelarij. St.-Feuillien is een stille getuige van de verdwenen abdij ter ere van de heilige Ierse monnik Folian die in de 12de eeuw de streek kwam kerstenen. Naast de blonde en de donkere St.-Feuillienbier is er ook een kruidige tripel en het complexe St.-Feuillien Grand Cru degustatiebier, gebrouwen met wijngist.

 

Na dat laatste bezoek rijdt u terug naar Zaventem waar u naar schatting rond 19.30 uur aankomt.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 175
  • min. 15, max. 20 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • INBEGREPEN
  • De bezoeken en degustaties in de in het programma vermelde brouwerijen
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Erik Verdonck en Nederlands- of Franstalige toelichting door specialisten ter plaatse
  • Gebruik van de audiofoon
  • Licht middagmaal (alleen hoofdgerecht)
  • Vervoer in een comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left