zoom_out_map chevron_left chevron_right

Charleroi - GEWIJZIGDE DATUM
arrow_forward11 oktober 2020 -
arrow_back11 oktober 2020

assignment_ind Reisleider: Pascal Verbeken Inschrijven is niet meer mogelijk
PASCAL VERBEKEN: ‘Ik neem u mee naar Charleroi, de meest onbekende en miskende stad van ons land. Het wordt een tocht naar de ziel van de belangrijkste Belgische industriestad. We wandelen langs kanalen en door oude wijken waar duizenden Vlamingen een nieuw en beter leven zochten, tot de economische verhoudingen in België begonnen te kantelen. Een confronterende ervaring: de streek die enkele decennia geleden nog de meest welvarende van het land was, kampt vandaag met grote problemen. Ik laat u ook stadsvernieuwingsprojecten zien waarmee Charleroi een toekomst zoekt.’

DAGPROGRAMMA

Rond 8.00 uur vertrekt u in een comfortabele autocar vanuit de luchthaven van Zaventem naar het station van Marchienne-au-Pont, dé industriegemeente van Charleroi. In dit station stapten tot aan WO II duizenden Vlaamse arbeiders af, om nooit meer naar Vlaanderen terug te keren. Op het oude kerkhof van Dampremy, met op de achtergrond de terril en andere resten van de zware industrie, getuigen de vele Vlaamse namen van deze vaak vergeten migratie. U wandelt door de volkswijken naar de terril St.-Théodore, waar u na de beklimming wordt beloond met een prachtig panorama op kanalen, spoorwegen en andere overblijfselen van de industrie. Uw reisleider vertelt de verhalen bij de landschappen en stadsgezichten. Vanzelfsprekend komt het verhaal van de Grand Central Belge, de 19de-eeuwse private spoorlijn die het Waalse mijn- en industriebekken met de haven van Antwerpen verbond, uitgebreid aan bod.

Daarna gaat u naar het stadscentrum voor een broodmaaltijd en een korte wandeling in de benedenstad waar het nieuwe Charleroi vormt krijgt.

Wie Charleroi bezoekt, kan niet om Bois-du-Cazier heen: u gaat naar de oude mijnsite in deelgemeente Marcinelle, waar op 8 augustus 1956 een van de grootste mijnrampen uit de vaderlandse geschiedenis plaatsvond. Steenkoolontginning leek de ideale manier om de Belgische economie na WO II weer aan te zwengelen. Buitenlandse werkkrachten werden naar België gehaald om te helpen in de mijnen. 275 mannen van 12 verschillende nationaliteiten gingen die noodlottige dag aan het werk in de steenkoolmijn. Slechts 13 mannen kwamen terug boven. Onder de 262 slachtoffers waren meer dan de helft Italianen maar ook veel Vlamingen. Vandaag bevinden zich in Le Bois du Cazier 3 musea gewijd aan de producten die Charleroi haar rijkdom bezorgden: kolen, staal en glas. 

De dag wordt afgesloten in het Musée de la Photographie, een Europese topper in zijn genre, gevestigd in een prachtig karmelietessenklooster. U rijdt daarna terug naar Zaventem, waar u rond 19.30 uur aankomt.Dagprogramma

U kan het dagprogramma bekijken in lijst- of in kaartweergave. Verander de schuifregelaar voor een andere weergave.


Reisinformatie

 • arrow_drop_down Prijzen
  • REISSOM PER PERS.
  • € 110
  • min. 25, max. 40 deelnemers
 • arrow_drop_down Inbegrepen
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
  • Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Pascal Verbeken
  • Gebruik van de audiofoon
  • Het boek 'Grand Central Belge' (1 exemplaar per adres)
  • Broodmaaltijd
  • Vervoer in een comfortabele autocar (incl. fooi voor de chauffeur), vertrek vanuit de luchthaven van Zaventem
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

ZOEK EEN REIS

search print
chevron_left